maandag 3 september 2012

Frauenkirche Dresden

Dresden heeft zwaar geleden onder de bombardementen in de tweede wereldoorlog.
Het is onvoorstelbaar hoe deze stad herbouwd is op de ruïnes van de bombardementen. Letterlijk steen voor steen is herbouwd met zeer veel oude maar ook nieuwe stenen.
De oude stenen zijn duidelijk herkenbaar aan de zwarte structuur die veroorzaakt wordt door het oxideren van het ijzergehalte dat daarin aanwezig is. Nieuwe stenen zijn daardoor nog lichter van structuur.


 Duidelijk zichtbaar zoals in dit poortje dat ik achteromkijkend maakte en toegang geeft naar het grote plein waar o.a. ook de Frauenkirche staat waar na de oorlog nog maar weinig van over was. De hele heropbouw en uitleg over alle prachtige gebouwen ben ik niet van plan hier te vermelden.  Informatie is altijd op Wikipedia te vinden. Over Dresden en de Frauenkirche bijvoorbeeld op http://nl.wikipedia.org/wiki/Frauenkirche_(Dresden)
De plaatjes ervan laten zien ligt me nader aan het hart.

Doorlopend in de richting van de Frauenkirche zag ik aan de rechterkant dit moderne gebouw. Even een kiekje en dan weer verder.Op naar het grote plein voor de kerk, daar moesten we naartoe.

Maarten Luther houdt de wacht.
Duidelijk zijn de weinig overgebleven en hergebruikte oude stenen in de muur te herkennen aan deze zijde.

.

2 opmerkingen:

 1. Wat ik er nu zo mooi aan vind: de wetenschap dat men dit dus precies kan nabouwen. Ook nu nog. En dat je dus het gevoel hebt dat je door een oude stad wandelt. Een tijdje geleden wandelden wij door Ieper (België). Daar is een groot deel van WO I uitgevochten. De stad was nagenoeg verwoest. Wij liepen er doorheen en hadden nog geen idee. Ze moesten het ons vertellen anders hadden we het niet geweten.

  Prachtige foto's. Die mooie koepelkerk doet me denken aan die van Berlijn.

  Een fijn verslag El.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dresden


  zelden zie je
  om het
  apocalyptische verleden jonge mensen wenen

  de puinhopen en de lijkengeur zijn verdwenen
  zouden verminkte gevoelens dan toch verstenen?

  of is het
  valse schijn
  en lopen nog velen op de tippen van hun tenen  'Maarten Luther houdt de wacht.' Hopelijk dag én nacht!

  Het zijn mooie foto's, Elly.

  Lenjef

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...