donderdag 23 augustus 2012

Schuldgevoel SV


Als je het hebt, doe er wat aan!
Ga niet zielig bij de pakken neerzitten omdat je zelfbeeld beschadigd is, want dat is niet meer dan een illusie.
Erken wat er gebeurde en kijk het in de ogen, plus degene waar het om ging.
Neem je eigen verantwoording op je  en schuif het niet op iemand of iets anders af met uitvluchten als: het komt omdat...
Beloof jezelf (en de ander indien mogelijk) het niet meer te doen
Accepteer de straf of blaam zonder ontkenning en leer eroverheen naar jezelf te kijken
en dan uiteindelijk heel belangrijk als je de boel hebt opgeschoond:
Blijf er niet mee op je nek rondsjouwen maar begin moedig opnieuw in de wetenschap dat je er iets van hebt geleerd.

E van Doorn
Ervaringsdeskundige. :-)Zo af en toe moet je alle overtollige ballast maar eens met het scherpe zwaard van wijsheid snoeien.9 opmerkingen:

 1. Terecht...je moet er niet over zeuren. Je moet DOEN. Als ik het ergens mee eens ben, is dit het wel.

  Ondertussen zit ik hier en kan niet lopen. Pijn aan de linkervoet. Mijn goede. Vandaag ga ik naar de huisarts. Maar dat heeft wat voeten in de aarde gehad. Over zeuren gesproken. Ik praatte wel maar maakte geen afspraak. Nu is het zo erg dat het toch moet.

  Schoffel ik hier mezelf onderuit? Ja, maar dat is terecht. Dan had ik maar eerder actie moeten ondernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het begint als je heel klein bent . je wordt beschuldigd en dat doet pijn* ( zeker als het een onterechte beschuldiging betreft) en die pijn is er steeds wanneer een ouder je bij herhaling blijft verwijten.
  m.i. heb je als je 4 of 5 jaar bent echt geen zelfbeeld ( dan beschadigd kan worden)
  * de bijkomende schaamte hoort erbij, als kind durf je daardoor de kamer niet meer in en geen mensen meer aan te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja vreselijk R. Ik heb het hier ook echt niet bedoeld voor het verwerken of omgaan met het aangepraatte schuldgevoel bij kinderen. Dat is mishandeling. En dus van een heel ander kaliber.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nee, snap ik. het is met mij zo gesteld dat ik bij mijn uitwerking van deze sv op mijn blogje, het woord niet eens erbij geschreven heb. zonder het fenomeen schrijfveren had ik vandaag niet geweten hoe sterk ik kennelijk met dit onderwerp verbonden ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat heb ik gelezen, gisteravond laat. Het raakte me zo dat ik geen reactie wist. Juist doordat je het niet benoemde vermoed ik. Dat maakt het zo sterk. Deze laatste zin in je reactie is voelbaar (voor mij).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou Elly dit vind ik een ferm schrijven en ik ben het uiteraard mee eens met je.
  Ik kan me nog herinneren dat ik eens zei: nou is gebeurt jij kunt me geen schuldgevoelens aan praten,zodat ik doe wat jij zegt.
  Mensen vooral vrouwen zijn vaak heel vaak geregeerd d.m.v van valse schuldgevoelens.Ik ben niet lief zei ik al jong(18)....en wat jij doet moet jezelf weten.hahaha.
  Je ziet dit woord raakte me en ik zou er veel over kunnen schrijven hoe ik dit woord er bij me zelf heb onder geschoffeld.
  En ik heb er veel mee gestreden en ik moest het alleen doen want een ander kan je daar niet mee helpen.Je moet moedig jezelf een weg banen door de jungle van opvattingen en af en toe er eentje weg sturen die je teveel op de huid gaat zitten.
  Schuld voelen als het terecht is is niks mis mee. Totdat het word gebruikt om mee te manipuleren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Novelle onder het mom van verkeerde religieuze opvattingen en andere maatschappelijke overtuigingen is ons heel wat aangepraat. Het is goed om onder alle omstandigheden kritisch en bij jezelf te blijven, maar ook altijd weer naar jezelf te kijken en af te wegen wat wel en niet door de beugel kan.

   Verwijderen
 7. dwars erdoorheen, laat het maar komen, en dan jezelf vergeven en verder gaan,
  dat werkt het beste hé.
  mooi geschreven elly
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wordt precies boeiender en boeiender, dit jezelf leren kennen :-)
  @ bloemscherm : ja jouw foto's!!! over dit licht, dit moment. En eigenlijk, nu ik erover denk, doen jouw teksten juist hetzelfde : gaan over het licht, het moment ... Niet vasthouden, voelen wat er nu is ?

  Je bent op reis geweest? Super!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...