maandag 13 augustus 2012

Mevrouw Dutroux

Ik kreeg een mailtje van Es over het volgende artikel

 http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/08/mevrouw_dutroux_vrij_dankzij_n.html#more

En wilde er  het volgende over kwijt op mijn blog.


Ik denk dat de oplossing alleen maar in het hart van ieder individu te vinden is en niet in een algemene uitspraak over  realistische oplossing voor mevrouw Dutroux of de ouders van de meisjes.

De schrik slaat mij om het hart als ik de verschrikkelijke agressieve antwoorden onder het artikel lees, waar het stuk in min of meerdere mate ook toe uitlokt. Is dat de manier waarop mensen met elkaar om moeten gaan en herkennen de reageerders hun eigen moordlust en agressie dan niet? Is hier niet duidelijk te lezen hoe oorlogen ontstaan? Hoe we middenin de dualiteit blijven hangen en in het (Samsarische)  kringetje ronddraaien. Er moet toch een manier zijn om daarbovenuit te groeien. En het ergste vind ik nog dat het geuit wordt door mensen die niet eens rechtstreeks bij de zaak betrokken zijn.

Vergeving heeft mijns inziens helemaal niets te maken met wel of geen vrijlating. Vergeving is iets dat voorkomt dat er zoveel haat over en weer plaatsvind. Dat lijkt niet op te houden. Het is een weg in ieders persoonlijk hart waardoor hij of zij tot rust en vrede kan komen. Waardoor de wereld leefbaarder kan worden.

Maar hier loop ik te hard van stapel, want in een eerder stadium zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd. Dat wast geen water uit.

Alles heeft zijn oorzaak en zijn gevolgen. Als je ‘foute’ oorzaken uitzet zullen de consquenties onherroeplijk blijken te zijn. Er is dan ook niets op tegen om voor het veroorzaken van menselijk leed hoe erg ook, een passende maatregel op te leggen. En als dat levenslang is mag dat best levenslang zijn. Persoonlijk ben ik tegen de doodstraf omdat ik vind dat mensen de kans ontnomen wordt hun 'zieleleven' te veranderen en de consequenties van hun daden te leren ervaren.
Een veroordeling kan een kleine pleister plakken op de wonden van slachtoffers, maar het verwerkingsproces is zeer individueel en heeft veel meer nodig dan een pleister, maar is ook niet gebaat met agressiviteit. Als die er bij het slachtoffer is, dan is er hopelijk na verloop van tijd een persoonlijke weg te vinden tot rust en heling.


Vergeving heeft niets te maken met wel of niet vrijlaten. Als er een zwaar misdrijf is gepleegt moet de straf daarvoor aanvaard worden. Dat is DE manier voor de dader om boete te doen en als zij tot inkeer is gekomen evenzeer als wanneer zij dat niet is. Iedereen moet de verantwoording voor de eigen daden dragen.

Je begrijpt het gaat voor mij niet om wel of geen klooster voor haar. Ze heeft erg veel schade berokkend.. Als ze zelf tot inkeer is gekomen kan ze ook in de gevangenis haar leven op een zinvolle manier in gaan richten evenals in een klooster. En ik mag hopen dat dat het geval is.

Veel griezeliger vind ik alle haatgevoelens die een vrijlating oproepen in de reactie van het artikel. Niet dat je die kunt voorkomen door haar in de gevangenis te laten. Het is duidelijk dat die haatgevoelens onder bepaalde omstandigheden makkelijk bij de mens getrikkerd kunnen worden. Dat is wat ik beangstigend vind en waarom ik vind dat het noodzakelijk is mijn eigen emoties in de gaten te houden. Het zou mooi zijn als iedereen zich daar bewust van zou zijn en durfde erkennen dat niets menselijks ons vreemd is. Het is niet correct de eigen haatdragende gevoelens goed te praten en dan  naar buiten te wijzen: het komt omdat… Als dat nou niet gebeurd was dan…

 Ja als we ons van onze eigen emoties bewust zouden zijn en durfden erkennen dat we ook haat in ons dragen zonder het onder het tapijtje te vegen en roepen: Haat, nee dat ken ik niet!! Dan zou dat een begin zijn tot verandering en zou de wereld er misschien toch een beetje anders uit gaan zien.

Vanmorgen, gelukkig zonder haatgevoelens, even een uurtje heerlijk in de heemtuin gefotografeerd.


11 opmerkingen:

 1. Dapper om dit onderwerp op je blog aan te kaarten. Ik heb er geen antwoord op, maar als ik me probeer te verplaatsen in de ouders van de meisjes zou ik van vrijlating niet willen horen. Ook al is dat beperkte vrijlating.
  Het zou overigens geen seconde bij me opkomen met verf en leuzes ten strijde te trekken en een klooster te bekladden. Volkswoede, oh zo gevaarlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moeilijk. Ik denk dat ze beter in het gevang kan blijven voorlopig. Doet meer recht aan de ouders van de kinderen.
  Bezoekers van GeenStijl zijn in het algemeen niet de intelligentste heb ik het idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bovenstaande heb je mooi en wijs verwoord, Elly, mijn dank daarvoor!

  Omdat ik benieuwd ben hoe jouw mening, niet alleen als mens zijnde maar ook als boeddhiste, over dit heikel onderwerp is, kwam ik met deze vraagstelling waarover we al eerder hebben geemaild.

  Ik kan er kort over zijn, wat mij betreft: ambivalent. (zéér ambivalent)

  Aan de ene kant kan ik meevoelen met de inhoud van ingesloten bericht. Het is onvergeeflijk, vooral gezien vanuit ouders, familieleden etc... het zal je kind maar wezen die zoiets is aangedaan...
  Aan de andere kant -advocaat van de duivel?- heeft mevrouw dutroux met 16 jaar haar straf -verkort- uitgezeten.

  Wat ik me zou kunnen voorstellen:
  * In de gevangenistijd kan ze tot inkeer zijn gekomen, mogelijkerwijs door vereenzaming, spijt, wroeging, meditatie???
  * En dan... wellicht stond ze bij die man zo erg onder druk of was ze zijn slaafje dat ze alles blindelings voor hem deed. (niet goed te praten maar het schijnt te bestaan).
  * Of ze is psychisch niet helemaal toerekeningsvatbaar.

  We leven in een wraakcultuur en voor je het weet krijg je levenslang.


  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat ik altijd dacht is was Es aanhaalt, het slaafje en het psychische of verstandelijk minder begaafd.
  Maar
  wij hebben makkelijk praten,
  schrijven, discussieren.
  ik sta er in ieder geval veel te ver af om over te oordelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is wijs....gelukkig hoef ik geen oplossing hier voor bedenken.Wat ik wel weet dat beulen en slachtoffers genezing en gekend zijn behoeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alle respect voor jullie zienswijze, Es en El.

  Omdat ik veel in België verblijf weet ik dat men hier niet met subtiliteiten moet aankomen. Veel Belgen zitten als straatkatten boven op de schutting en loeren naar wat er gebeurt. En als ze even wat minder waakzaam zijn, komt er weer zo'n bericht over Bisschop van Geluwe.

  Wij kijken met een gezonde afstand naar de zaak en kunnen ons een humaan standpunt veroorloven. Ik zou zeggen, laat mevrouw Dutroux gewoon in dat klooster gaan wonen. Er zal, normaal gesproken, niets meer gebeuren want het ganse volk kijkt over haar schouder mee. Hoe vindt zo'n vrouw nog een baan, nog kennissen etc. Heeft ze in feite niet al levenslang?

  En als het gaat om de esoterische benadering dan zou ik, vanuit die gezonde afstand, zeggen: geef haar een kans maar houd haar goed in de gaten. Gaat ze toch weer in de fout, grijp dan, als overheid,stevig in.


  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb het zelf geen reacties gelezen. heb wel mijn eigen reactie. zij kreeg 30 jaar maar al in 2007 begon ze over vervroegde vrijlating. ook haar man heeft het tegenwoordig over vervroegde vrijlating. hij gaar er vanuit in 2014 vrij te komen.
  wat is er dus aan de hand? ((straks verder, eerst kijken of ik hier wel posten kan)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. aan de hand is dus dat Dutroux en Martin meer weten dat ze echter verzwijgen op uitnodiging van hoge heren van het gerecht// hen is vervroegde in vrijheidsstelling beloofd.
  speculaties over haat en vergeving is volgens mij zinloos, waar het gaat over een ander dan iemand zelf.
  Reflexxus

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Plato: Wat dúrf je daar nou te zeggen?:""Gaat ze toch weer in de fout""...zeg je!! Hoe zo dan...wat doet ze dan? Dan doet ze waartegen kinderen beschermd zouden moeten zijn door haar 30 jaar op te sluiten!
  Plato, dat is geen gezond verstand van jou maar onnadenkendheid.
  reflexxus

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook moeite met die opmerking'gaat ze weer in de fout..dan..' zo'n fout mag ze niet meer kunnen maken! Of offer jij je (klein)kind Plato?

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...