woensdag 22 augustus 2012

Innerlijke remmingen. SV

Ze zijn er altijd wel. Soms op de achtergrond maar ook op de voorgrond, krachtig en duidelijk het gevoel van:  Nee, de weerstand, dat kan ik toch niet maken, ik zou me dood schamen, wat zullen ze wel niet van me denken? Misschien is er angst voor afwijzing. En zo zijn er talloze overwegingen om niet voluit te kunnen leven.

Ook faalangst is zo iets wat behoorlijke beperkingen op kan leggen. Zouden het niet allemaal bedenksels zijn, voortkomend uit een zelfbeeld waaraan beantwoord moet worden? Voor wie? Voor wat? Waarom?Waar misschien nooit aan beantwoord KAN worden.

Zelfs trots kan een oorzaak zijn die een bescheidenheid oproept waardoor er remmingen ontstaan.

Het zit zo ingebakken. Dat 'gewoontedenken' is er al voor je het weet en vaak zul je heel diep moeten graven om de oorzaak te achterhalen. Niet de oorzaak in het verleden maar gewoon in eigen aanleg.  Het heeft zich wel door de jaren heen opgebouwd, maar vaak zijn die oorzaken totaal niet meer aan de orde. Soms is het dan te laat om de uitwerkingen nog onder controle te krijgen of terug te draaien. Overwegingen als: Ik doe er toch niemand kwaad mee en waar schaam ik me in 's hemelsnaam voor, kunnen de remming misschien te lijf gaan en voor een moment de vrijheid geven te doen en laten wat haalbaar is en een stukje meer vrijheid bewerkstelligen. Maar een volgend keer zullen ze gewoon weer tevoorschijn komen.

De enige die kan bepalen of er en waar de blokkades zitten ben ikzelf of jijzelf. Door ze te herkennen en te weten wat er echt vanbinnen speelt kan ermee gespeeld of om gelachen worden. Wegen ze minder zwaar en in aandacht is het zelfs mogelijk ze een stap voor te zijn en met wat meer vrijheid door het leven te gaan.
Voluit leren leven!De Heemtuin in het voorjaar
11 opmerkingen:

 1. Aha, zo had ik er nog niet over nagedacht.Zelf had ik er veel en nog. Die ik niet wegkrijg omdat het een soort van angst( een klem) is bv. maar ook heb ik er tenbehoeve van anderen mezelf opgelegd. Eerst maar eens inventariseren dus. Voluit leven wil ik heel graag, daarbij denk ik aan veel omgang met veel bijna/ onbekenden, door t hele land...en veel ( met hen) op stap ( veel natuur en cultuur )maar ja, dan moet ik eerst een zootje practischebeperkingen tot een oplossing zien te brengen en daar vandaag aan beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. ik snapte je reactie niet. en nu nog niet eigenlijk.
   Plato wel.

   Verwijderen

  2. Mijn reactie wil zeggen dat ik blij ben dat ik uit jouw reactie concludeer dat dit geen zinloos logje is.
   Ik kan Plato's gedachten erover niet weten. Maar alles wat ik schrijf en hoe ik reageer komt vanuit mijn eigen ZIJN en ervaring en zegt dus wel wat over wie ik ben.

   Verwijderen
  3. Ja, t is duidelijke taal , deed me meteen goed.

   Verwijderen
 3. :-) Ha, in die reactie zeg je toch wat over jezelf Elly :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je goed opgemerkt Plato .
   Maar ik denk dat in alles wat je van me leest er voor een verstaander slechts een half woord nodig is.
   Toch blijft de vraag altijd of je het ook goed HEBT verstaan. hihi.

   Verwijderen
 4. Fijn stuk Elly. Vooral de laatste alinea spreekt me erg aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ferrara. Die laatste alinea laat zien dat we allemaal een eigen weg moeten gaan. Maar om van die weg iets op te steken is het handig methoden toe te passen.

   Verwijderen
 5. En daarna komt de zeer diepe vraag: maakt dat iets uit? Op het eerste gezicht: ja. Maar doorredenerend /voelend / mediterend (invullen wat bij je past :-)

  Maar even serieus. Ik kan me heel goed voorstellen dat het een fijn gevoel is als je voelt dat je een ander bereikt hebt. Zeker in dit soort zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het maakt helemaal niets uit wie of wat ik ben,nl. gewoon een mens die wil leren van alle ervaringen. Maar het is wel fijn als dat wat ik schrijf duidelijk genoeg is zodat het niet verkeerd begrepen wordt want dat vind ik belangrijk. En de reactie van R. bevestigde dat deze keer. Daar ben ik dan blij om.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...