vrijdag 13 juli 2012

De antenne uitsteken

Problemen van anderen oplossen ?
Is goed communiceren daarover mogelijk door mijn ontvangst antenne uit te steken? Niet in mijn eigen verhaal blijven zitten, maar open staan voor wat de ander te vertellen heeft? Mijn antenne uitsteken en proberen te zien hoe het zover gekomen is? Maar ja, als ik dat dan zie, dan merk ik dat het niet zo eenvoudig is om mijn oplossingen op een ander over te brengen. Meestal vraagt die ander daar ook helemaal niet naar.


Het is zo makkelijk als iemand iets vertelt om dan te denken: Dat zou ik heel anders gedaan hebben. Vooral de laatste dagen loop ik daar nog weleens tegenaan. Natuurlijk zou ik het heel anders gedaan hebben maar ik realiseer me dan dat de vriend waar ik mee communiceer leeft onder andere omstandigheden en dat hij/zij een heel andere voorgeschiedenis heeft . Als ik me daar goed in verdiep dan is de oplossing al moeilijker te vinden. Er is niet één mens hetzelfde en alle oorzaken hebben hun eigen gevolgen. 


Ik merk dan, primair en heel direct reagerend zoals ik ben, dat het niet goed is dat te doen en met de raadgevingen voor de dag te komen die ik als oplossingen zie. Als een vriend problemen heeft zou ik ze zo graag  helpen oplossen, maar de enige die dat kan is de persoon in kwestie. Soms kan ik een helpend handje toesteken in de vorm van begrip en medeleven of een opmerking, maar dan wel zonder de rancune van het denken: zie je wel, je had het ook heel anders moeten doen, ik zei het je toch! Oplossingen voor een ander bedenken loopt meestal op een mislukking en frustraties uit.

Nee, ik oefen me maar zoveel mogelijk in stilzwijgen en luisteren al lukt me dat niet altijdGeduld en open staan voor de pijn en problemen. Voelen en kijken waar de pijn zit met een uitgestoken antenne.  
De motivatie daartoe probeer ik steeds weer boven te halen. Want beginnen met een goede motivatie is de helft van een  probleem al draaglijker en maakt mijn hele dag goed.12 opmerkingen:

 1. 't is lief van je, en fijn dat je zo andere mensen wilt helpen lieve elly,
  maar soms moeten mensen zelf tegen die muur omhoog, zonder "kontje" zeg maar :-)

  ik wens jou een héél fijne dag, laat íe droog wezen voor je,:-)

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, en de eigen diepere motieven zitten nog veel dieper dan je denkt….

  Ik geloof dat ik wel begrijp wat je bedoelt maar het woord motivatie klopt voor mijn gevoel ergens niet. Ook het woord antenne leidt mij af.
  Dat is wel een beeld voor het opvangen van signalen van buitenaf (waar heeft de ander het moeilijk en hoe moet ik daarop reageren) maar ook vangt die antenne op: Hoe kom ik op die ander over?

  Zoveel mogelijk 'stilzwijgend luisteren wat niet altijd lukt' kan op de ander overkomen als 'afkeurend stilzwijgen' omdat het verhulde oordeel (of wat het ook zij) toch wel aankomt.

  Zo blijven we worstelen om de juiste (eerlijke) innerlijke houding te vinden (innerlijk waarnemen) en maar hopen dat het ooit in ruststand komt....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Schrips, goed denkwerk, (want ook dat komt erbij). Mij valt ook altijd mijn eigen drijfveren weer op. Me afvragen hoe ik overkom, maar vind gelukkig veel regelmatiger nu de 'ruststand'.

  Toch is mijn dagelijkse motivatie heel belangrijk voor mij. En die gaat inderdaad dieper dan dit onderwerp waardoor het hier waarschijnlijk niet zo klopt. Maar het is de motivatie die de basis is van mijn doen en laten.

  En verder, tja die antenne. Ik las in eerdere opmerkingen dat 'aandacht' teveel repeteerde in mijn stukjes dus bedacht ik iets anders. Maar aandacht blijft voor mij toch net als een motivatie een basis gegeven en zo belangrijk dat het overal doorheen speelt. En eerlijk gezegd, mis ik die heel vaak in deze maatschappij. En betrap mij zelf ook wel aan dat manko.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moet natuurlijk zijn: OP dat manko

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja en dan denk ik: Wat we missen in deze wereld moeten we dan maar oproepen, een bestaan geven, benoemen, op reflecteren . De wereld dat ben jij, want wat je herkent in de ander (de wereld) zit in jezelf. Anders zou her-kenning niet mogelijk zijn.

  (Ik vind de wereld ook heel slecht ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Precies!!
  Ik vind de wereld net zo goed en zo slecht als ikzelf ben, dus er is nog veel te doen ;-/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weet je trouwens dat het vrijdag de derriende is ahahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De basis van een goed gesprek bestaat uit empathie en objectief luisteren oftewel een bekende uitspraak: maximale nabijheid met behoud van minimale distantie.
  Je kunt met alle beste intentie geen problemen oplossen voor een ander of hem/haar bombarderen met 'wijze raadgevingen' (zoals je zelf al aangeeft).
  En dan, identificeer je niet met de ander. Zorg dat jij niet met het probleem van de persoon in kwestie blijft zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja Es, en dat laatste. Een heel mooie aanvulling.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De antenne uitsteken en zoals gewoonlijk ook even de 'nek'?
  ;-)En dat op vrijdag de dertiende ( Zelf was ik dat alweer vergeten, dus nu maar opletten dat m'n eten niet verbrandt!)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. misschien enkele zinnen herhalen en vragen of je het goed hebt gehoord.Om daarna een vraag te stellen waarbij de verteller zelf een goed antwoord vind voor zichzelf omtrent de kwestie waarover is verteld

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Es heeft gelijk. Ik sluit me erbij aan.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...