donderdag 5 juli 2012

Dagboekbladen


dinsdag 13 oktober 2009


Ik ging mijn bed weer in. Mijn darmen zijn nog niet in orde, maar de koorts is gezakt en de heftige krampen zijn verdwenen. Nog steeds verdraagt hij geen ontlasting en als dat de gevoelige plek bereikt is het pijnlijk. Als ik naar het toilet ben geweest keert de rust weer een beetje terug.
Vanmorgen terug in mijn bed heb ik niet meer geslapen en terwijl de gedachten rondtolden, leek ik even contact te maken met een soort van schizofreen gevoel, een gevoel zoals ik me dat voor zou kunnen stellen. Misschien mede ingegeven door de koorts van de laatste dagen maar toch, hoe is het mogelijk om zo verstrikt te raken in je eigen denken.

Ik merkte hoe mijn ik gerichtheid overal doorheen werkt. Hoe het bijna onmogelijk is, vooral wanneer je lichamelijk pijn hebt, je van vreemde denkpatronen los van te maken en te ervaren dat je niet alleen maar je lichaam bent. Nee, IK heb pijn. En als ik daar weer wat meer vrij van kwam en met andere gedachten speelde, kwam dat ikje weer op allerlei andere manieren door mijn denken heen een rol spelen. Als ik het in het ene opmerk en laat gaan, uit het zich alweer in het andere. Plotseling zag ik mijn eigen gerichtheid overal in doorrazen terwijl ik dacht het èèn los te laten en de volgende gedachte vrij van ego te kunnen zijn, bleek dat een volkomen misvatting, want ook daarin herkende ik mijn eigen kleingeestigheid en denken weer.

Ik draaide zo in een kringetje rond om mijzelf, dat ik nog meer verwarde en vreemde gedachten zou kunnen krijgen die al min of meer aanwezig waren. Ik veronderstelde dat het zo zou kunnen gaan, schizofreen of verward worden. Het is angstig in een ruimte te staan waar ik geen grip op heb,  geen grip op mijn eigen denken, want ik moet me toch ergens aan vast kunnen houden aan mezelf en aan mijn eigen logisch denken en als dat niet meer lukt dan gebeuren er rare dingen in mijn geest. Dan graai ik steeds meer verward om mij heen naar houvast.
‘Het is vreselijk als er dan geen vangnet is’, was de gedachte die bij me opkwam.

Toen schoot het me te binnen en ik herhaalde een tijd lang de woorden die ik heb geleerd en een zekere kwaliteit in zich dragen die me duidelijk geworden zijn in mijn ervaring doordat ik er al zolang mee bezig ben. Het gaat niet alleen om de woorden, maar om dat waar ze voor staan en de richting die ze aangeven.
‘Tot aan de verlichting neem ik toevlucht tot Boeddha, Dharma en Sangha.
(Moge ik door onzelfzuchtig handelen en de andere volmaaktheden Boeddhaschap bereiken tot welzijn van alle wezens)’

Ik merkte, hoe zoals gewoonlijk de rust in me weerkeerde, hoe mijn buik zich ontspande en alles wat er is op zijn plaats valt, mede door de opgebouwde gewoonte en inhoudelijkheid van ieder woord op zich die zo groot is dat ik daar hier niet veel meer over kan zeggen dan dat het veel voor mij betekent en een mogelijkheid geeft voor mijn ontwikkeling.
De herinnering die daarbij automatisch opkomt, is toch de kern van de zaak. Het gaat erom die kwaliteiten in mezelf op te bouwen. Vanuit die positie keert de rust terug. Zijn alle handelingen, handelingen zijn alle woorden, woorden en is al het denken, denken. Niet meer en niet minder dan dat.

Zolang alles wat ik doe en kan afhankelijk is van oorzaken en gevolgen en ik daar zelf  weinig begrip en weet van heb, is een vangnet onontbeerlijk, het geeft ruimte, rust en kracht waardoor ik verder kan zonder angst. Ik kan nog zo veronderstellen zelf de touwtjes in handen te hebben, maar schijn bedriegt.
Door  methode en bewustwording toe te passen, kan er een heel ander perspectief ontstaan en een motivatie van waaruit alle handelingen bepaald worden door die instelling.23 opmerkingen:

 1. Waarom heb je die foto met een casino bij dit verhaal geplaatst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet ik niet. Ik had in Scheveningen erg veel foto's gemaakt, daarom denk ik.
   Zelf vind ik wel dat hij bij de tekst hoort. Zoals alles is wat het is, niet meer en niet minder dan dat.

   Verwijderen
  2. 'Alles is wat het is' Wat zeg dat nu eenvoudig! Meer woorden zijn niet nodig.

   Verwijderen
  3. Wat zeg JE dat nu eenvoudig!

   Verwijderen
  4. Ja, dat kun je nu wel zeggen, maar zeggen is iets anders dan eenvoudig doen en dat valt niet mee als je erop gaat letten. Want we plakken overal onze emoties op.

   Verwijderen
 2. Als het Elly zelf is, de vrouw in de rode jurk, dan klopt de foto wel bij de tekst.

  Elly, een goed te volgen tekst. Waar ik de laatste dagen mee rondloop is de idee dat ik niet denk maar formuleer. als ik het formuleren zou nalaten is er meteen "niks an de hand".( dan kom je ook bij het vangnet uit)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond dat een crime R. Vroeger liep ik de hele dag alles te benoemen. Dat pratertje was niet te stoppen. Ik weet niet of jij dat bedoeld?
   Door dagelijkse meditatie is het zo goed als verdwenen. Maar je hebt gelijk wat je in een vorige reactie schrijft, door stil te worden dringt het zich in eerste instantie veel sterker aan je op, maar dat lijkt zo. Ik werd me er alleen maar NOG meer van bewust. Heeeeeel langzaam verdween het.
   Dus 'niks an de hand' en bij het vangnet uitkomen kan behulpzaam zijn lijkt mij.
   Voor mij zou het waarschijnlijk niet voldoende zijn geweest om echt van dat pratertje af te komen, want 'niks aan de hand' zou ik alleen maar doen als er iets aan de hand was. Dat veranderd niets aan mijn alledaagse gewoonte patronen.

   Verwijderen
 3. leuk snelle reactie. wat ik bedoelde met "niks an de hand" is dat ik stilte/rust bedoelde. maar eigenlijk besta je dan ( zonder dat pratertje) zoals wij ons voorstellen dat bv een koe leeft. daar gaat ook van alles in om zonder dat ie t aanhoudend formuleert in zich zelf.( voor zover wij denken te weten hoe het moet zijn koe te wezen )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schitterend, ja daar kan ik helemaal in mee. Concepten plakken is een extra's dat we als mens nodig hebben. Één van de dingen die ons MENS maakt en waardoor we kunnen wat de koe niet kan, maar wij gebruiken het waar het niet nodig is en ook vaak zonder dat we het weten.
   Ik vind een koe een 'heerlijk' rustgevend voorbeeld. Ik zie haar grazen. Dat geeft rust.
   (Als ze niet op stal staat)

   Verwijderen
 4. ze lopen hier voor de deur. aan de voorkant dus koeien en achter de mussen ( die hier een oase hebben compleet met zwembad. want volgens mij is de hele boel ( de wereld) van de vogels en figuren wij mensen daar slechts in.
  dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat wij de keus kunnen maken of we willen figureren of niet :-), Zij niet.
   Lang leve ons pratertje en alle consequenties van dien! hihihi.

   Verwijderen
  2. Fout...
   Ik denk dat wij een keus kunnen maken. Zij niet...
   Ik denk er nog over na.

   Verwijderen
 5. als de wereld van hen is ( en niet van ons) maakt ons dat automatisch vanuit die optiek tot figuranten daarin , .maar...ik overwoog maar wat, zomaar, want wat werkelijk waar is weten mensen immers niet. mensen nemen maar aan "hoe dieren zijn". wij kunnen denken te kiezen en te kunnen kiezen hebben! maar intussen kijken enorme reuzen op ons neer want blijkt de wereld een mierenhoop in een gigantisch , voor ons mensen niet waarneembaar, reuzenwoud.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk (weten is iets ander) dat de wereld van geen van beiden is, maar dat we gezamenlijk de wereld maken. Letterlijk.
   Verder ben ik het ook met je eens, maar daarmee geloof ik niet dat we er niets toe doen, We kunnen wel degelijk het verschil maken, zeker voor onze omgeving en wie weet hoever dat reikt. Ik heb weleens gehoord dat een vlindertje in het oosten een storm in het westen kan veroorzaken.
   Kleine nuances kunnen grote gevolgen hebben.
   We kunnen ook niet meer doen dan erover nadenken en naar beste weten handelen.

   Verwijderen
 6. Elly is dat niet vreselijk duur: een internetmobiel cursus van tien maal een uur voor jonge mensen met een handicap? Die mensen krijgen een gigantische rekening en waar blijft dat geld dat ze verbellen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb daar zo geen antwoord op Sagita, maar ik weet wel dat voor 'gewone' mindfulness cursussen al €290,00 wordt gevraagd voor 8 avonden. Dus €75,00 voor 10 maal bellen, is dan zeker niet duur. En heel veel mensen hebben abonnement op de telefoon met gratis bellen. Zeker mensen die aan huis gekluisterd zijn. Ik heb Veroni een mailtje gestuurd en ik ben benieuwd of zij nog meer argumenten heeft.

   Verwijderen
 7. Nee, logisch is de wereld letterlijk van geen van beide...Elly, ik was uiteraar niet letterlijk serieus maar zou ook niet weten hoe ik serieus zou kunnen zijn/ doen over het mysterie leven op aarde.
  Iets anders,serieus, ik dacht altijd dat "iets goeds" gratis wordt doorgegeven van mens tot mens en dus zonder ( gigantische) prijskaarten. Zelfs meen ik dat gratis een garantie zou kunnen betekenen voor echtheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was dat maar waar R. In zo'n maatschappij leven we ten eerste niet en ten tweede kan niet alles gratis zijn. Zelfs de Boeddha moest leven en had altijd de bedelnap bij zich. Nu gaat dat niet meer op die manier en moeten we dingen aanpassen en niet als standaard vasthouden. Instituten moeten kunnen functioneren en mensen moeten eten. Daarom vind ik de prijs die Veroni vraagt heel 'dragelijk' voor iets goeds en haar kennende, haar inzet voor Intermobiel en alles wat ze daar zelf lichamelijk en financieel doet en heeft gedaan om anderen van dienst te zijn... Geweldig en veel respect!

   Verwijderen
  2. O en nog iets R. Ik denk dat ´echtheid´ alleen maar ervaren kan worden als je het zelf hebt beproefd, gewogen en onderzocht hebt(ja ja we krijgen het niet voor niet :-)) . Het heeft niet (altijd) met de prijs te maken.

   Verwijderen
 8. Ik dacht terug aan het begin van de jaren 60 toen de eerste goeroe "ons land aan deed". en hoe men toen dacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, maar ik weet daar weinig of niets van. Ik had toen andere dingen aan mijn hoofd.

   Verwijderen
 9. Ik weet niks over Veroni en wilde zeker geen critiek op háár uiten! Het spijt me als het daar op leek misschien.Veel geld vragen stond destijds gelijk aan een profiteur met een valse leer.
  maar ik heb geen enkele leer gevolgd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo had ik het ook niet geïnterpreteerd hoor.
   Ik ben nog steeds wars van alles en iedereen die ZEGT het te weten en klakkeloze navolging wenst.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...