maandag 14 mei 2012

Mystieke ervaring


Het kan je zomaar overkomen. Toch praat degene die het overkomt er niet zo graag over, want hoe kun je een ervaring verwoorden waar geen woorden voor zijn. Daarbij komt de mogelijkheid van het uitgesproken ongeloof van velen. Dan lijkt het delen ervan zo zinloos.

Plotseling lijken je ogen te zijn geopend en zie je voor een langer of kort moment de wereld als nooit tevoren. Het is niet meer jij en de wereld, maar jij en de wereld zijn één. Het is in en om je heen het doorstroomt je. Je wordt als het ware boven je dagelijkse doen en denken uitgetild en overziet het geheel. Het is niet meer het één of het ander, maar het is er allemaal. Verdriet en geluk zijn versmolten tot één geheel en toch ken je het verschil. Blijdschap, vreugde, geluk, het zijn allemaal woorden die niet waar maken waar het over gaat. Er lijkt een tipje van een sluier opgelicht en je ervaart een andere overweldigende wereld en een ander zelf als één geheel.

Misschien weten we dat alles in het universum deel van één oneindige stroom van liefde is, waarbinnen aantrekking en afstoting functioneert, maar weten is geen kennen. Weten is intelectueel beredeneerd, kennen is een verwerkelijking in onszelf. Die ervaring laat weten wat de Werkelijkheid  is. Het maakt duidelijk dat het niet het één of het ander is, maar beiden. Het Absolute onaanraakbare valt samen met het relatieve kenbare van het dagelijks leven.

De uitwerking daarvan naderhand is voor iedereen weer verschillend, want dan gaat de interpretatie en de dualiteit weer een rol spelen. Het enige wat duidelijk kan zijn geworden is, dat het mogelijk is op een heel andere manier aanwezig te zijn in het hier en nu. Anders dan er over het algemeen over wordt gesproken en begrepen. De werkelijkheid te zien en te ervaren is iets anders dan erover praten.. Het IS er, het BESTAAT . Daar hoef je niet meer aan te twijfelen.

Dat waar Boeddha, Jezus en vele andere mystici over praten heb je even kunnen ervaren. Zij vertellen dat het mogelijk is te leven in die staat van ZIJN. Inteligentie en beredeneren is niet het belangrijkste wat geld. Er is een open aandachtig bewustzijn voor nodig. Een bewustzijn dat openstaat voor meer dan we als normaal ervaren. Een bewustzijn dat niet vastzit in de theorieën die we opbouwen om dingen te verklaren, maar vrij is van denkbeelden, bewijsvoeringen en illusies waar we vol van zitten. Jammer genoeg komen we daar maar zelden van los want om er vrij van te zijn, is het nodig ze eerst te herkennen. En het dubbele daaraan is dat er toch ook woorden en denkbeelden nodig zijn om te verwoorden en duidelijk te maken waar het over gaat want ook hier kan het één niet zonder het ander.
 We hebben nog een hele weg te gaan om VOLLEDIG mens te worden. 
9 opmerkingen:

 1. Dat heb je prachtig omschreven Elly...de mystieke ervaring. Dat moment dat het helemaal stil bij je binnenkomt.
  Fijne dag, weer of geen weer! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Elly..... zo dubbel, zo moeilijk en ook makkelijk.
  Het is het laatste stukje overgave...niet een beetje maar echt. 100 procent overgave.
  Bij mij zijn er momenten, mystieke ervaringen, maar het gevoel vasthouden....
  Ik heb net een heel goed boek gelezen
  Het raadsel Spinoza van Yalom.
  Spinoza is voor mij een heel belangrijke filosoof en Yalom maakt zijn gedachtengoed, middels een roman toegangkelijker..

  dagdag
  byzonder vrouwke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je het vast wilt vasthouden wil je het pakken Yvette en daar gaat het niet om. Hebbe hebbe hebbe. :-)Overgave is iets anders. Na een ervaring begint het 'werken'.
  Geniet ervan als het er is, werk aan loslaten en LEEF.
  Zo is er ook een boek over Nietsche van Yalom dat ik las. Het probleem met de meeste filosofen is, dat het intelligent denkwerk blijft ook na de ervaring en bij Nietsche wordt het dan Nihilisme waar hijzelf in stuk loopt.
  Spinoza heb ik me (nog niet) zo in verdiept.
  Danbk voor je fijne reactie Yvette.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ingewikkeld en moeilijk verwoord Elly! Ik moest het echt drie keer lezen. Vooral dat over weten en kennen. Volgens mij is kennisleer een onderdeel van Wetenschap. Aannemelijk dat het kennen het weten verdiept. Interessant idee van Soren Kierkegaard is de grens tussen weten en geloven:uiteindelijk rest ons niets dan geloven, want daar waar het weten ophoudt begint het geloven. Maar het zijn nog steeds theorieën! Ik weet niet of ik ooit een mystieke ervaring gehad heb, wel wat in de psychologie een AHA-erlebnis wordt genoemd. Voor mij een geluksmoment waarop de tijd wegvalt en ik me één voelt met de kosmos om me heen. Een moment waarop je wilt sterven. Zoiets overkomt je soms, maar ik doe niets extra's om mijn bewustzijn te verruimen of te openen. Eerlijk gezegd wil ik dat ook niet. Te veel bewust-zijn maakt erg eenzaam. Ik probeer me te richten op het licht en de schaduw die er zeker is, achter me te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tijdens die AHA erlebnis heb je je vast niet eenzaam gevoeld op een manier die je niet zou willen, vermoed ik. Maar daarmee wil ik zeker niet beweren dat ik jouw wens je te richten op licht en schaduw niet een mooi standpunt vind. Dat is misschien ook wel waarover ik het heb. Als ik het over bewustzijn heb gaat het niet om verruimen. of openen. Dat heeft voor mij een 'bijsmaak'. Het is echt niet de bedoeling om ergens in die zin naar te streven.
   Gewoon zijn is goed genoeg, maar al o zo lastig om bewust gewoon te ZIJN.

   Verwijderen
  2. Klopt dat het een zijns moment is, wat weg is - voorbij - zodra je je er bewust van bent en er over nadenkt. Nee op dat moment ben je niet eenzaam: alles is goed, maar ja dan moet je gewoon weer verder met je leven.

   Verwijderen
  3. Ja vasthouden gaat niet.
   Ik denk dat het anders is dan je beschrijft.
   Op dat moment ben je in helder bewustzijn aanwezig. DAT is helder bewustzijn. Op het moment dat je gaat DENKEN is het weg. Dan komt al het 'gewoontedenken' weer naar boven.
   Wij denken dan dat we gewoon verder moeten met ons leven, en dat IS ook zo, maar dat kan ook in dat heldere bewustzijn, maar ja, dat kunnen we niet hahahaha. We zitten vastgebakken aan ons 'gewoontedenken'. Maar in zo'n helder bewustzijnsmoment aanschouwen we de Werkelijkheid.

   Verwijderen
 5. Mijn eerste ultieme mystieke ervaring had ik in de jaren zeventig op een lsd-trip. Er was geen binnen of buiten meer, pure heldere wezenlijke werkelijkheidsbeleving. In die tijd las ik graag boeken van Castaneda en de gedichten van Allen Ginsberg die over hetzelfde verhandelden.
  Het voordeel van deze ervaring was dat min of meer de basis werd gelegd tot een groeiend bewustzijn ongeveer vergelijkbaar met het aanreiken van een sleutel waarmee je de deur kunt openen die op slot is.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...