maandag 7 mei 2012

Naar binnen keren

Als het innerlijk leven is opgedroogd, moeten we wel kunstmatige prikkels van buitenaf scheppen om in een vervangingsmiddel te voorzien, of op zijn minst zorgen voor een dermate ongebroken opeenvolging van afwisselende sensaties, dat we geen tijd krijgen om de afwezigheid van leven in ons binnenste op te merken.

uit: Illusie en werkelijkheid
     J.J. van der Leeuw17 opmerkingen:

 1. ons innerlijk leven droogt op?
  en dan m ó é t e n we iets?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hier moet ik even over nadenken Elly.
  lekker weertje niet vandaag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Novelle, ik ga zo lekker op de fiets.

   Elly

   Verwijderen
 3. ALS Refexxus.
  En of je iets moet bepaal je altijd zelf. Hier wordt bedoelt dat dat gewoon gebeurd als je aandachtig opmerkt. Zo werken onze hersens.

  Dat is wat ik regelmatig om me heen zie gebeuren en niet alleen om me heen. Ikzelf zie het ook wel als ik me naar binnen keer en stil ben. Me niet mee laat nemen door gedachten en hersenspinsels, dan verlangt mijn denken al snel weer naar íets te doen. Niet dat daar iets mis mee is, maar zo werkt het.
  Wie verdraagt nog eenzaamheid echte onoverkomelijke eenzaamheid? Wie heeft dan nog genoeg aan innerlijk welbevinden. Als we daar genoeg aan hadden zou er geen eenzaamheid zijn. En eenzaamheid is er zoveel! Nu hebben we daar misschien (nog geen) last van, maar...de omstandigheden kunnen zomaar veranderen. En dan heb ik het niet over een gebrek aan mensen om je heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de titel is: naar binnen keren.
  en dat doen om de opgedroogdheid te bemerken.

  maar dat naar binnen keren had men toch beter ook tijdens het opdroogproces kunnen doen.

  aandachtig opmerken zeg je steeds, je bewustzijn...maar wie doet/is dat dan niet? wie is niet alert dan? wie is niet alert die jouw blogbericht leest?

  eenzaamheid, ook de enig echte, of we hem zoeken of dat ie op onze weg komt of dat ie nou eenmaal bij ons hoort als kenmerk, verdragen we allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bewust zijn en alert. Wie is dat niet?
   Verdragen we allemaal...?
   Laat ieder voor zichzelf opmerken en spreken.
   Ik heb er mijn vraagtekens bij. Ook bij mijzelf.
   Dingen open laten en opmerkzaam blijven betekent dat het leven open en in beweging blijft.
   Denken dat je jezelf al kent en alert en bewust bent, sluit verder onderzoek uit.

   Verwijderen
 5. bewustzijn moet zijn: bewust zijn.
  aan de laatste regel moet nog toegevoegd worden: verdragen we uiteindelijk allemaal, wij mensen passen zich ver aan, scheppen nieuwe condities waarop we kunnen dragen wat ons aan omstandigheden ( als ontwikkelingskans ) gegeven wordt te dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een doordenker en ik snap hem heel goed. Ik vrees dat dit wel vaak aan de orde van de dag is.
  We hebben het ook altijd zo druk he :PP

  Ik geloof dat reflexxus toch niet helemaal begrijpt...?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De laatste sensatie


  als het hevige vuur van ‘t innerlijke dooft
  wat ooit was
  verandert in as
  daar wordt de adem van zuurstof beroofd  Graag gelezen, Elly.
  Lenjef

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel mooi weer Lenjef. hartelijk dank.
   Ik ben bang dat je gelijk hebt.

   Verwijderen
 9. Thema om over na te denken.

  Beschouwend gezien is afleiding -noem het afwisselende sensaties- een compensatie om niet stil te staan bij...
  Ik vrees dat de huidige maatschappij hierdoor 'in de vaart der volkeren' aan ten onder gaat.
  Aansluitend hierop: vanmiddag hoorde ik op de radio over verslaving van onze jongeren aan bijvoorbeeld facebook. Ze kunnen geen moment zonder, bang dat ze iets gemist hebben. Van in-keer is uiteraard geen sprake.
  Schijnt, volgens deskundigen, van explosieve omvang te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee Es de vaart der volkeren werkt de inkeer niet in de hand. Soms reizen me de haren te berge.
   Ik geloof wat dat betreft niet zo in 'verbetering'. Ik denk dat het meer een individuele zaak is. Als er dan maar genoeg individuen zijn.;-)

   Verwijderen
 10. Ik zie het maar al te veel Elly, bij mensen om me heen. Rennen van computer naar tv, verslaafd aan hun mobieltje dat opgenomen MOET! worden. Van evenement naar evenement om zichzelf te laten vermaken. Steeds maar op zoek naar externe prikkels. Heeft sterk te maken met de manier waarop ons beloningscentrum in onze hersenen werkt. Elke keer Facebook of die telefoon geeft een kortdurende rush. Mijn kids zijn ook opgegroeid met speelgoed waar batterijen in moesten en iets deed. En zijn, ondanks mijn inspanningen weinig creatief en inventief. Kunnen zichzelf, zonder hun gadgets, slecht vermaken. Inherent aan de snelle informatiemaatschappij waarin we leven. Ik stam nog uit de tijd van alleen een fiets, en bal en een springtouw en kan mezelf prima op de vierkante centimeter vermaken. Maarrrrr.... ik moet mezelf vaak wel eruit schoppen. Heb zonder meer de neiging me af te zonderen. En dat kan heerlijk in ons HH. Vindt de externe prikkels een storing van mijn interne leven en vergeet dus regelmatig gewoon los te gaan en plezier te hebben. Ook niet goed. Ik ben wel benieuwd naar hoe de jongere generatie eraan toe is als ze van middelbare leeftijd zijn. Want al die prikkels slaan toch dood?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het niet Miriam. Misschien moeten ze eerst groot worden. Ik geloof dat ik veertig was toen ik langzamerhand na ging denken ;-) Maar het is natuurlijk heerlijk wanneer je ziet dat jonge mensen de meerwaarden in hun leven herkennen. Soms moeten we gewoon wat meer geduld met ze hebben. En meer dan het voorbeeld geven kunnen we niet doen.

   Heb je goed gezien het gaat niet alleen om je terugtrekken hè. Het gaat erom in je midden te kunnen zijn onder alle omstandigheden. Veel sterkte.

   Verwijderen
 11. Wie geen al te diep innerlijk leven heeft en niet de opmerkzaamheid en de kracht bezit om daar iets aan te veranderen, zal de behoefte voelen om zich te laten verstrooien door andere dingen. Ze zullen de TV aanzetten, de soaps bekijken, de Kermis bezoeken, de sigaret en de drank aangrijpen of andere zaken omarmen. Zulke dingen gebeuren haast vanzelf. Want die leegte kan niet leeg blijven. Daar komt dat woord 'moeten'vandaan. Reflexxus, zet zich misschien tegen dat woord af. Misschien heeft ze al zo vaak iets gemoeten dat ze allergisch voor dat woord is geworden.

  Zijn we bewust en alert? Misschien wel. Maar zijn we het ook op de goede manier. Er zijn genoeg mensen die zeer bewust leven en zich, bijvoorbeeld politiek en maatschappelijk, met van alles bemoeien en niet zelden ook van alles bekritiseren. Maar ben je dan bezig met de kern van het leven of nog steeds met afgeleiden daarvan? Ik denk het laatste.

  Helpen termen als: aandachtig zijn, open zijn, opmerkzaam zijn erbij om iets te laten veranderen? Nee denk ik. Iemand die zijn innerlijke wereld zo verstopt heeft zal deze termen niet zien als iets waar hij wat mee kan aanvangen.

  Mijn grote vraag is nu (en die heb ik bij veel religies en filosofieën): hoe kun je mensen iets zinvols aanreiken. Iets waar ze iets mee kunnen aanvangen. Iets praktisch zodat ze een bescheiden start kunnen maken (als ze dat willen want velen zullen zeggen: zeg laat mij lekker mijn soaps kijken daar is toch niks mis mee?).

  Misschien is dat hier de grote uitdaging. Niet alleen schrijven wat er mis is met de mens (zie citaat) maar ook op een eenvoudige praktische manier kunnen aangeven hoe iemand vruchtbaar een andere weg in zou kunnen slaan.

  Je zou het eens kunnen proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de innerlijke wereld zo verstopt zit kun je schreeuwen: het is goed naar binnen te keren, het is goed aandachtig bewust te zijn. Het zal niet werken Plato. Dat zie je goed.
   De Boeddha wist precies bij iedereen de juiste woorden te vinden om te raken en altijd in een mondelinge overdracht, zoals dat nog altijd in de B.lessen wordt gedaan in deze overleveringlijn. En dan nog staat het de ander vrij om het niet te willen en vaak niet te kunnen horen en nog minder zich eigen te maken. Hoe zou IK die geen Boeddha is en zelf onwetend, voor bloglezers op afstand de JUISTE woorden moeten vinden?
   Toch blijf ik gewoon mijn best doen en niet meer dan dat omdat ik het zo verschrikkelijk belangrijk vind. Niemand slaat een andere weg in als hij dat niet wil. En misschien is dat ook helemaal niet nodig. Ik zeg het toch maar weer, we kunnen niet meer doen dan ons bewust worden, volkomen bewust. EEN BEWUSTZIJN DAT ZICH NIET VAN ZICHZELF BEWUST IS, IS UITDOVING. (H.P. Blavatsky de Geheime Leer)
   In feite gaan alle religies, alle waardevolle menselijke verhoudingen, alle levensomstandigheden, alle mythen en overleveringen over bewustzijn. Er is zo weinig waaraan we ook maar iets kunnen veranderen, maar we kunnen wel leren ons bewust te zijn.
   Daarom kijk ik zo graag naar de Dog Whisperer hihihi. GEWELDIG. En dan moet je speciaal letten op wat je kunt bereiken met aandachtige observatie en bewustwording!
   Wanneer het bewustzijn wordt gemotiveerd door liefdevolle vriendelijkheid kunnen we alles doen wat het dagelijks leven biedt en is er geen verschil tussen beoefening en spiritualiteit.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...