zondag 27 mei 2012

Allen Ginsberg zingt de Heart Sutra

Prajnaparamitasoetra

Allen Ginsberg
zingt/reciteert de heartsoetra in het Engels.

Onze Tibetaanse leraar Gelek Rimpoche vertaalde het naar het Engels.
De vertaling naar het Nederlands is van Piet Soeters.

Aldus heb ik vernomen: Bodhisattva Avalokiteshvara doorschouwde de vijf skanda's in de meditatieve staat van volmaakt inzicht en bevond ze leeg van essentie. Daardoor kwam hij alle lijden te boven.

Sharipoetra, vorm is leegte, leegte is vorm, vorm is niets anders dan leegte, leegte niets anders dan vorm. Dat geld ook voor voelen, waarnemen, toekennen en bewustzijn.

Sharipoetra, dit is het wezen van alles: zonder ontstaan en zonder ophouden, niet zuiver en niet onzuiver, niet toenemend, niet afnemend. Daarom, waar leegte is , is geen vorm, geen voelen, geen waarnemen, geen toekennen, geen bewustzijn.

Geen oog, geen oor, geen neus, geen tong, geen geluid, geen geur, geen smaak, niets tastbaars, geen mentale objecten. Vanaf de zinnen en de wereld der zinnen tot en met het bewustzijn ervan is er niets.

Er is geen ontstaan en geen ophouden, vanaf onwetendheid tot en met ouderdom en dood.

Geen lijden, geen oorsprong van lijden, geen einde aan lijden en geen weg. Geen inzicht, geen bereiken, geen niet bereiken.

Omdat er voor een bodhisattva niets te bereiken is, verlaat hij zich op en verwijlt in volmaakt inzicht. Daardoor kent zijn geest geen hindernissen en is dus vrij van alle vrees.

Zo bevrijdt hij zich voor altijd van illusie en verwerft volmaakt nirvana. Door dit volmaakte inzicht komen alle boeddha's uit heden, verleden en toekomst tot de volkomen, hoogste en algehele verlichting.

Daarom is de mantra van de vervolmaking van inzicht
de mantra van grote wijsheid, de onovertroffen mantra,
de met niets te vergelijken mantra, de mantra die alle lijden beëindigt, Vrij van onwaarheid en dus waar.
De mantra van de vervolmaking van inzicht luidt aldus:
TAYATHA GATE GATE PARAGATE PARASAMGATE BODHI SVAHA

Sharipoetra zo komt de bodhisattva mahasattva tot het volmaakte inzicht. Boeddha prees de edele Avalokiteshvara: "Voortreffelijk, voortreffelijk! Inderdaad zo komt men tot het volmaakte inzicht!"
2 opmerkingen:

  1. Allen Ginsberg Heart Sutra on The Allen Ginsberg Project - http://ginsbergblog.blogspot.com/2011/10/perfect-wisdom-sutra-asv19.html
    & http://ginsbergblog.blogspot.com/2012/02/more-perfect-wisdom-sutra-for-arthur.html

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...