zaterdag 14 april 2012

Onderzoeken

Een eindeloze bezigheid die licht op verschijnselen kan werpen, maar ook altijd weer nieuwe vragen oproept. Die weg gaan en toetsen aan mijn eigen ervaringen vind ik mateloos boeiend.
Het volgende citaat vond ik terug op mijn oude weblog. Ik verplaatste het hiernaartoe.Onderzoek jezelf. Trek alles in twijfel. Beschouw niets als vanzelfsprekend. Geloof niets omdat het wijs en vroom klinkt en uit de mond van heiligen komt. Bekijk het met eigen ogen. Dat betekent niet dat je cynisch, onachtzaam of respectloos moet zijn. Het betekent de proef op de som nemen. Meet alle uitspraken af tegen jouw ervaring, de uitkomst ervan wijst je de weg naar de waarheid. Meditatie en zelfbeschouwing vloeien voort uit een innerlijk verlangen om de werkelijkheid onder ogen te zien en bevrijdend inzicht te verwerven in het hoe van het bestaan. De hele praktijk draait om dit verlangen om de waarheid onder ogen te zien. Zonder dit verlangen blijft de praktijk oppervlakkig.
Bhante Henepola Gunaratana, Mindfulness in Plain English

9 opmerkingen:

 1. De waarheid? De absolute waarheid? De universele waarheid?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. niets geloven omdat het uit de mond van heiligen komt....!?
  maar dan geloof je al iets: dat er heiligen bestaan!
  De waarheid met eigen ogen bekijken (afchecken wordt in het citaat bedoeld) gaat per definitie om een subjectieve waarheid.
  kortom: ik vind het citaat ondeugdelijk..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga er nog eens over nadenken en kom erop terug. Bedankt weer hè, weer iets om te onderzoeken ;-)

   Verwijderen
  2. Je kunt pas oordelen over kwaliteit wanneer je die kwaliteit herkent. Zo is het met alles, schrijven, schilderen en zo is het ook met het zien dat er mensen zijn die dieper inzicht in universele waarheid hebben en dus wijzen zijn. Heilig is misschien een slecht woord.
   Ik weet dat we heel verschillend zijn R. Maar hieronder zet ik neer hoe ik erover denk.
   Gaande die weg leer ik herkennen wat kwaliteit heeft, bruikbaar is en de moeite waard om er iets van te leren. En dat zal met jou niet anders zijn ook al gaan we niet dezelfde weg.
   Gaande die weg kom IK tot de conclusie dat er zoiets is als een universele waarheid, niet gebaseerd op dualiteit. Het overstijgt ons gewone bewustzijn. (Zulke 'verlichtende' ervaringen wordt door meerdere mensen gedeeld) Het is 'kijken met andere ogen' 'leven vanuit een ander perspectief' en toch met beide benen op de grond alles ervaren en zien.
   Dat kan herkent, onderzocht en ontwikkeld worden door een pad te gaan en mijn eigen bewustzijn te toetsen. Dat geeft bevrijdende inzichten. Ik persoonlijk vind die inzichten in het Boeddhisme, bij mystici en in woorden van Jezus.

   Zo'n bewustzijn kan een mens bevrijden van het eeuwige doen en doet hem een 'zijn' ervaren, dat in zichzelf een godsgeschenk is.
   Het staat ook buiten de heftige emoties van angst, begeerte en agressie.
   Door de dag heen zijn we ons slechts bewust van het bewustzijn dat ons bepaalt wie we zijn met alle beperkingen maar er is meer dan dat. En dat kun je leren herkennen.

   De tekst herlezend vind ik dus dat het klopt, alhoewel ik een heilige een slecht woord vind maar het kan plaatsen als iemand met meer inzicht en universele ervaring.

   Verwijderen
 3. Haha..ik wilde net zeggen dat ik het een mooie tekst vind en dat ik het ermee eens ben, en dan lees ik de reactie van reflexxus...hmm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. er zal een ( ware) werkelijkheid achter de onze bestaan, die boven het "aardse dualisme" uitgaat, dat vermoeden heb ook ik. maar verder dan ons (ons mensen, bedoel ik) subjectief vermoeden daarover kunnen wij( wij, mensen) niet komen.*
  ((ook al scheppen "heiligen en mystici" er over op dat zij méééér weten en maken er hun broodwinning van))
  * trouwens WIE zou op aarde dan DE waarheid kennen? Rudolph Steiner?
  ik houd er over op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk R. dat is nou precies wat ik bedoel. Je kunt pas iets zeggen over kwaliteit als je jezelf tot 'op de bodum' hebt verdiept in het onderwerp en het tot je hebt genomen, de proef op de som en het OPEN maar kritisch op je leven en ervaring hebt 'afgestemd'.
   Ik ben voor mijzelf tot de conclusie gekomen dat ik daardoor tot opmerkelijke andere uitspraken ben gekomen en dan kun je het kaf van het koren leren onderscheiden zonder alles op één hoop te gooien.
   Ik ben er door de jaren heen op die manier van overtuigd geraakt dat er enkelingen zijn, die er niet over opscheppen. Het zijn over het algemeen krachtige persoonlijkheden en daarbij zijn ze tot het uiterste zeer dienstbaar aan de mensheid. Zij lopen er niet mee te koop.
   Ook zijn er velen die een klein stukje van de werkelijkheid ervaren al denken ze dat het de hele werkelijkheid is. Ze kunnen i.d.d. opschepperig overkomen, mensen als jij en ik die denken het te weten. hahahaha.
   Daarom blijf ik onderzoeken en mezelf eraan spiegelen omdat het mateloos boeiend is.

   Verwijderen
 5. het begrip: opscheppen had ik niet moeten gebruiken, dat leidt maar af van wat ik zeggen wilde.
  nee, dan wat jij noemt: "krachtige persoonlijkheden" ... dàs lekker! gewoon eng. (( En R. Steiner dan?
  Ik ben overigens mijn onderzoek ( dat heel lang duurde) gestopt.of liever gezegd: 'HET STOPTE".
  jij en ik kunnen niet veel voor elkaar betekenen in deze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat wij beiden over hetzelfde onderwerp heel andere dingen/mensen in gedachten hebben. Misschien hebben we heel andere dingen/mensen onderzocht.Ik heb helemaal niets met Steiner.

   We betekenen hoe dan ook altijd iets voor elkaar al is het maar door verschillen duidelijk te krijgen en ook dat is goed. :-)

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...