zondag 11 maart 2012

Woorden

keren terug
naar het begin
Iets wordt niet.
Alles stil
Onuitsprekelijk  ruimte
waarin we leven
waarin we werken
waarin we bidden

Posted by Picasa

7 opmerkingen:

 1. Hmmmmm hier kan ik niks mee Elly.
  Ik weet dat je woorden zijn die levend zijn en iets in verandering gaan zetten.Ze worden gedragen door HG(heilige geest)en ook zijn er woorden die niks veranderen dit zijn de dode woorden op zich niet verkeerd maar ze werken geen verandering teweeg.Ik denk wel eens dat een mens die niet verandert niet meer levend is.Ik denk dan aan het verhaal van Lot waarin zijn vrouw verstarde als een zoutpilaar werd waarin geen leven meer naar binnen kon.Het is een metafoor natuurlijk
  Maar woorden hebben wel degelijk waarde vooral als ze gedragen worden door een agapeliefe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga proberen het in jouw traditie duidelijk te krijgen.
   Ten eerste heb ik he woordje leegt vervangen door ruimte. Dat had ik er al staan maar was niet opgeslagen.

   Onze eigen woorden die voortkomen uit het denken, kunnen we laten verstillen, daardoor kan er in ons ruimte ontstaan om de H.G toe te laten. Je zou het overgave kunnen noemen, volkomen, door stil te worden en los te laten. Het is meer dan overdenken, bespiegelen, nadenken. Het is stil worden vanbinnen. Vandaaruit leven.
   Paulus zegt: Niet ik leef, maar Christus leeft in mij.
   Het dubbele daaraan is dat een persoon die zover kan komen, zich daarvan bewust wordt en aandachtig is, een heel sterke persoonlijkheid heeft. Dan kun je volkomen in het hier en nu leven, vanuit die innerlijke stilte leven en werken. Dat is wat ik bedoel.

   Ik hoop dat ik het zo wat begrijpelijker heb neergezet. Ik hoor graag je commentaar.

   Verwijderen
 2. Wij noemen dat stil zijn... open staan in gebed.
  En zingen in tongen is voor mij een moment dat mijn geest opgebouwd word door De HG.Onverstaanbare woorden spreek je dan uit die je geest wel verstaat maar niet je bewust denken.
  Als ik het moeilijk heb met mijzelf deed ik dat wel eens.
  Ik begrijp dat wij vele raakvlakken hebben maar toch verschillend zijn.
  Andere woorden en betekenissen die sterk op elkaar lijken maar toch verschillend zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In tongen zingen of spreken heb ik weleens van gehoord.
   Als het helpt, why not hè.

   Maar dat is misschien niet helemaal wat ik bedoel. :-). Ik vraag me af of dat ook stilte van binnenuit is, maar dat weet ik niet hoor. Dat kan de persoon zelf alleen maar weten door opmerkzaam te zijn.
   De stilte die ik bedoel is maar aan heel weinigen bekend, meestal werkt ons eigen brein vrolijk door, door alles te benoemen en woorden te geven aan al die gedachten en zintuiglijke gewaarwordingen. Door velen wordt het soms zonder veel inzicht als stilte benoemd. Ik ben van die stilte in mezelf ook niet zo zeker hoor, ook al mediteer ik al jaren dagelijks.

   Stil zijn en open staan in gebed benadert waarschijnlijk meer wat ik bedoel.

   Ja Novelle tradities geven voor mij steeds duidelijker methoden om contact met het meest Essentiële in ons te maken. Methoden verschillen en tradities hebben soms een ander doel, je kunt kiezen uit wat bij je past, maar je vindt overal die overeenkomsten terug. Dat is ook logisch. De diversiteit geeft iedereen de mogelijkheid dicht bij zichzelf een weg te vinden.

   Verwijderen
 3. in tongen zingen is toch en vorm van verstandelijke stilte Elly het is buiten je denken geplaatst.Het neemt je mee in de golf van klanken en je rust uit.Ik moet het toch maar weer eens gaan doen misschien.
  Elly ik wens je een goede maandag doegie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een pracht van een refectorium. Ik kreeg spontaan associaties met 'mijn' kloostergang.
  Waar heb je deze foto gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heet dat zo? :-). Weer wat geleerd.
  Een van de oude weblogjes Es. De foto maakte ik in Frankrijk Mount Saint Michel. Een schitterend mooie kerk waar we in een gezongen mis belandde. Gezongen door nonnen. Indrukwekkend.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...