woensdag 29 februari 2012

filosofie voor ouderen

Gistermorgen wandelde ik weer naar Vreedenhoff voor de maandelijkse filosofiekring. Een klein groepje ouderen heeft me gevraagd deze kring voort te zetten toen hij ter ziele dreigde te gaan. Voor mij was het een sprong in het diepe maar al spartelend merk ik dat ik zo af en toe kan zwemmen en het heerlijk vind.
Er komen interessante onderwerpen aan de orde waar we ons mee uiteen zetten er wordt diep nagedacht en we houden de filosofische ideeën heel dicht bij onszelf. Hoe werkt dat bij mij?

Hoe beïnvloeden onze emoties en zintuigen ons doen en laten? In gedachten maakten we een wandeling en kwamen allerlei geuren, gebeurtenissen etc,. tegen en merkten onze reacties daardoor op.
Daaruit kwamen heel wat mooie dingen naar voren en we werden het erover eens dat we eigenlijk niet anders doen dan reageren op de dingen die bij ons binnenkomen. En dat is heel veel, want een andere ingang als deze hebben wij niet kunnen vinden.
Daaruit volgen weer verschillende andere stellingen zoals:
Is het mogelijk om objectief waar te nemen. En daar halen we dan uitspraken van Kant,Hegel  etc bij.
Volgens zowel Kant als Hegel moet er noodzakelijkerwijs een "Ding an Sich" berstaan. Een werkelijkheid die volgens de eerste niet te bevatten is. Hegel is het hier niet mee eens en stelt dat we deze essentie wel degelijk kunnen begrijpen.

Zo zijn er gelukkig nog talrijke dingen om ons bewust van te worden en onderwerpen om ons mee bezig te houden.


Ook voor ouderen is er nog heel wat grond te bewerken.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Elly, hoe groot is je groepje?
  Hoe is het om naar Vreedenburg te gaan.......
  Het is zo helemaal jouw ding hè, volgens mij krijg je daar veel energie van:)
  Mijn energie is inmiddels gedaald tot bijna onder 0.
  Ik ga je binnenkort bellen, dat kan ik liggend af :)
  Vanmorgen vroeg, voor ik ging werken, heb ik 10 minuten voor de 'werkdeur' buiten gestaan, er waren zo veel vogels aan het fluiten, de lente kwam in alle geluiden binnen! Ik had bossen gele ranonkels gekocht, zegt een cliënt: hee Gonnie heb je paardenbloemen gekocht:)
  Ook die kwam binnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O Gon ik zette mijn antwoord aan jou onder Reflexxus. Schandelijk!
   Energie Gon?? Ik lig ook regelmatig languit en dan werk ik niet eens zo hard. Mijn conditie is...
   Tot horens binnenkort hebben we vast wel weer energie voor een talk.
   dag dag.

   Verwijderen
 2. Filosofie is toch filosofie, waarom onderscheid maken qua leeftijd van de beoefenaars?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik het zo noemde omdat ik er niet een te zwaarwichtig plaatje aan wil hangen. Ik ben ook maar een amateur daarin. Zoals ik al schreef, We houden het dicht bij onszelf en we ZIJN ouderen en hebben daardoor toch een andere kijk op het leven dan tieners:-).

   Verwijderen
  2. O ja Reflexxus en we waren met z'n tienen. Helaas, nu zijn er nog acht. Hopelijk komt er nog eens iemand bij, maar het loopt niet storm. De mensen weten niet wat ze missen, de groep is enthousiast. Het vooroordeel groot.

   Verwijderen
 3. Interessante bijeenkomsten lijken me dat.
  Het lijkt mij dat er ook heel wat voor te zeggen is om een qua leeftijd gemengde groep te hebben. Jongeren kunnen je soms behoorlijk verrassen met hun zienswijzen.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...