zondag 27 november 2011

Zekerheid

'Waar vind je nog een goede leraar?' schreef Schrips in een reactie.

Ik kreeg een artikeltje dat een vriendin dat ik daar mooi bij aan vond sluiten vandaar dat ik het hier plaats.


ZEKERHEID

In de New Age business wordt een hoop geproduceerd. Te veel, denk ik, vooral omdat de gewone lezer door de bomen het bos niet kan vinden. Al die methodes om beter te worden, beter te mediteren, jezelf te vinden (whatever that may be), contact te krijgen met space-brothers, natuurgeesten, dieren, aura's te zien en kundalini te activeren, het wordt me wel eens teveel. Daarom kom ik tegenwoordig maar zelden in een New Age boekhandel: zo'n uitstalling overtuigt me vooral van wat ik níet wil hebben.
Natuurlijk liggen er ook goeie boeken, waardevolle boeken, boeken die me even in m'n portemonnee laten kijken of ik wel genoeg geld bij me heb.
Maar de vraag blijft prangen: hoe weten al die schrijvers van boeken en van internetblogs zo precies hoe't zit met het leven? Waar halen ze hun wijsheid vandaan?
Uit zichzelf, zegt de getrouwe New Ager. Dat zal wel, want de meeste boeken zijn niet voorzien van een bibliografie, en in het geval van een 'leer' of een 'theorie' vind ik dat om te beginnen al verdacht.
Want in mijn ervaring - en ik heb veel gezien en nogal wat afgelezen - zijn er maar weinig mensen die 'uit zichzelf'  de wijsheid bezitten om anderen te vertellen hoe ze moeten leven, of de kennis bezitten om te weten waar ze hun wijsheden op baseren. Vooral aan dat laatste is nog wel eens gebrek. Men weet niet veel, en dat leidt al gauw tot de illusie dat men zelf heeft bedacht wat als het even wil al duizenden jaren in omloop is.
Natuurlijk is daar een weg omheen, want die schrijvers vertellen hun wijsheden als een verhaal, of ze presenteren zich als geestelijk heel bijzonder, of ze leggen gewoon de verantwoordelijkheid bij het 'zelf' van de ander. "Het zit allemaal in jezelf" is hun boodschap.  "Je hoeft alleen maar naar mij te luisteren en dan komt het er vanzelf uit."
O, zo.
God beware ons voor de betweters, de wijsneuzen, de zichzelf op de borst slaande verlichten en de mooipraters, de dommerikken en de oppervlakkige gelukszoekers.
Hij geve ons onderscheidingsvermogen en verstand, zodat we niet overal intrappen, geen secteleiders achternalopen, geen goeroes aanbidden, geen politieke leiders kritiekloos geloven, en onze voeten op de grond houden.

Houvast ...misschien, in wie ons voorgingen, hun ster achterna. In authentieke spiritualiteit, in uitgevochten levens, in doorleefde wijsheid, in een eenvoudig mens, in een pretentieloze ontmoeting.
Het leven is nou eenmaal niet iets wat we uitgelegd kunnen krijgen. Er zijn geen paden en er is geen zekerheid en geen houvast.  We kunnen geloven en hopen en proberen de hobbelige weg te gaan die naar onze uiteindelijke bestemming voert, en leren van onze ervaringen en van onze fouten. We kunnen hopen op wijsheid en op vergeving.
Maar zekerheid...gelukkig niet.  

Dat is precies de reden waarom het noodzakelijk is altijd alert en kritisch te blijven. Waarover ik in het vorige logje sprak.
Mijn ervaring is dat ik zonder iemand met know how vanuit authenticiteit nooit dat had kunnen leren wat ik wilde leren. Uitgaande van het feit DAT ik wil leren en dat wil ik nog steeds, want het is eindeloos.
Als ik denk dat ik het zelf wel weet houdt dit hele verhaal natuurlijk op.


Al is iets nog zo waardevol
het is zinloos er domweg achteraan te hobbelen.
Pas wanneer de waarde ervan 
door de persoon herkend wordt
doordat hij/zij zich erin heeft verdiept
krijgt het zin en meerwaarde.
Dat geldt voor alle fenomenen13 opmerkingen:

 1. Maar waarom zou iemand een goede leraar zoeken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :-)
  Iemand die piano wil leren spelen kan een goede leraar zoeken.
  Iemand die ziet dat een ander dingen beheerst die hij/zij ook zou willen beheersen zoekt een goede leraar.
  Zo heb ik schilderen geleerd door les te nemen.
  Nu wil ik meer inzicht in dingen van de geest en brein krijgen, omdat ik weet dat er mensen zijn die mij meer kunnen vertellen over hoe de geest werkt en hoe ik kan trainen om niet alleen maar achter mijn gewoontepatronen en zorgen aan te lopen. Hoe ik de geest tot rust kan brengen en oplettend kan worden en nog véééél meer. Daarom wil ik een authentieke leraar uit een eeuwenoude traditie, die daar zelf mee heeft gewerkt en resultaten heeft bereikt
  Dat verbetert mijn kwaliteit van leven is inmiddels mijn ervaring.
  Evenals je de spieren van je lijf kunt trainen en daardoor beter uit de voeten kunt. Het is niet anders dan dat.

  Maar dit is natuurlijk alleen maar mijn verhaal en dan nog heel beperkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reflexxus, even voor de goede orde: Elly haalde mijn woorden niet juist aan. Zij reageert op iets wat ik als reactie gaf op een ander artikel dat heet: "Met beide beentjes op de grond."

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja klopt Schrips, dat was ik al bijna vergeten. Maar dat verandert niets aan mijn vorige reactie hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb meegemaakt hoe het gaat bij iemand de de scholingsweg van Steiner gaat. bij stukjes en beetjes indoctrineert die mens zichzelf in de richting van het uiteindelijk behalen van een hem voorgespiegelde aanname, dan wel een uiteindelijk product.
  het gevaar hierbij: dat aldoende men de leraar/ de leer punctueel volgt breng je veranderingen aan in je eigen geestelijk leven, je psyche en je bewustzijn!!! en... je kan uiteraard niet meer terug naar je innerlijke situatie van vóórdat je begon met de goede leraar volgen.
  een goede leraar volgen is als iets kopen naar aanleiding van een aanlokkelijke reclameboodschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En dus niet vergelijkbaar met het leren pianospelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dan zou Herr Steiner voor jou dus zeker geen goede leraar zijn en voor mij trouwens ook niet. hahahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind trouwens dat je het heel mooi beschrijft hoe die 'scholing'in elkaar steekt. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. nou Elly, ik moet lachen omdat ik álle volgers van álle leraren bedoelde!!((ik had natuurlijk kunnen verwachten dat jij jou ( jouw volgen van een richting) er niet in zou herkennen.
  ik houd er maar over op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als het je interesseert Reflexxus kun je misschien de reacties onder het volgende blog lezen bij Schrips.
  Natuurlijk had ik wel begrepen dat je het over alle had. En jouw reactie is weer logisch
  Gelukkig zijn we allemaal verschillend en hoeven we elkaar niet te overtuigen, maar ik vind het wel leuk om te lezen, te reageren en proberen duidelijk te krijgen dat het voor mij niet om klakkeloos volgen gaat, maar om een eigen weg, juist omdat iedereen uniek is, is een eigen manier van omgaan met alles belangrijk. En misschien is het woord leraar voor de een meer beladen dan de ander. Ik zie het toch als een richting aanwijzer waarin ik zelf bepaal en als ik echt weet, bepaal ik zelf de richting. Nu heb ik nog veel vragen en vind ik het fijn te lezen en te luisteren.
  Ik leer daar dagelijks van. Ook van alle logjes en reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. het : volkomen aandachtig zijn als innerlijke houding ben ik met je eens.
  vroeger zou ik bewustzijn gezegd hebben ipv aandachtig zijn.

  zo als ik het nu zie geeft dat je je aanhoudend bewustzijn je levenspijn.

  en is het aandachtig zijn zacht.

  het zijn maar woorden Elly, maar ik hoop dat je me verstaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. foutje, moest zijn:

  vroeger zou ik bewust zijn gezegd hebben ipv aandachtig zijn.

  bewust idzv alert
  en
  aandachtig idzn liefdevol

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kijk, dit komt aardig in de buurt zoals ik het voel. De mens loopt zijn eigen pad. En alleen het lopen van dat pad geeft inzichten. Hij kan niet sneller, hoe hard een ander hem ook wil overtuigen.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...