zondag 11 september 2011

De vier edele waarheden 2

Er is een oorzaak van lijden
De tweede edele waarheid die de Boeddha gaf.

Wat is de oorzaak van het lijden?
Onze eigen verlangens.

Dat is een heel lastig begrip. Het is ook niet verwonderlijk dat de Boeddha in eerste instantie weigerde over zijn verlichting te onderwijzen en overgehaald moest worden zijn ervaringen te delen. We zijn zo gewend om alle oorzaken buiten onszelf te leggen dat het inzicht in een heel andere benadering van het ZIJN ons vreemd is. Vooral wanneer het gaan om dingen die anderen ons 'aandoen'. Zelfs de natuur geven we de schuld van wat ons aan rampen overkomt.

Iedere keer weer sta ik versteld van de manier waarop de Dalai Lama al deze dingen die wij maar moeilijk verdragen, bekijkt en ermee omgaat. De Chinezen en alles wat hem en zijn volk wordt 'aangedaan'.  Hij werkt hard aan de verbetering van de situatie, maar gaat daar op een heel specifieke manier mee om. Dat werd me pas weer duidelijk in een documentaire die ik zag op DVD.

Het is mogelijk om anders om te gaan met de dingen die ons overkomen, maar dat lukt niet van de ene op de andere dag. Ook daar is weer veel zelfreflexie en aandacht bij nodig.  Ook analitische meditatie kan heel behulpzaam zijn om inzicht te krijgen dat het hoofdzakelijk ons verlangen is om het zo te hebben als we het zelf willen, dat ons lijden veroorzaakt.

Wat je kunt veranderen moet je veranderen, en er geen zorgen over maken en het is zinloos te lijden of  te verlangen naar dat wat je niet veranderen kunt. Vrij vertaald naar Shantideva.3 opmerkingen:

 1. Hé Elly, komen we elkaar toch weer tegen! Fijn! Ik ken deze waarheid van Boeddha, en het is zonder meer een waar gegeven. Maar soms is verlangen goed, het brengt ook passie en motivatie. Gedrevenheid en richting, en dat is ook lekker om te ervaren toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Miriam. Dat is vaak het probleem met korte stukjes en woorden. Ze dekken niet altijd de lading. Wanneer je lessen krijgt in de traditie van de Boeddha dan krijg je te horen dat het gaat om het verlangen van het grijpen en je ermee identificeren.
  Een goede motivatie en enthousiaste inzet, dat is dan weer heel iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch is het voordeel van korte stukjes dat bezoekers soms extra gaan nadenken, hihihi.
  Mijn stukjes beginnen al bijna kort genoeg te worden!
  Verder VERLANG ik niks hoor...
  Knipogende groet.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...