donderdag 10 november 2011

Spiritueel bezig

Wat is nou toch spiritueel bezig zijn?

Ik ging naar de Theosofische Loge voor de cursus Geheime Leer van Blavatsky, die al wel 15 jaar één keer per maand loopt en bijzonder interessant is, toen ik mijn buurman tegenkwam.
"Ik ga heel heidens bridgen," vertelde hij me.
Misschien ben ik wel een muggenzifter, maar ik blijf daar over nadenken.
Volgens mij zit het zo.
Er wordt vaak gedacht dat spiritueel bezig zijn iets heel ver weg is, iets wat niet met deze aarde en ons menselijk leven te maken heeft. Iets heiligs, afgezonderd van het dagelijks leven.
Maar ik denk daar anders over. Spiritueel bezig zijn is voor mij een HEEL mens worden die alle mogelijkheden die hij in zich heeft hier op deze aarde weet te gebruiken. Je kunt alles wat je wilt in je leven doen en als je spiritueel bezig wilt zijn betekent dat, dat alles wat je doet onderbouwd en doordrongen is van Liefde Mededogen. Als er een motivatie in je leven een rol gaat spelen en je daar iedere dag een tikkeltje meer van doordrongen raakt dan komt alles in dat teken te staan. Je wordt ervan doordrongen. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Al je handelingen zijn daarop gebaseerd.
Niet dat ik dat al zover ontwikkeld heb hoor, o nee nog lang niet, maar het is me wel duidelijk dat je op basis daarvan tot veel meer in staat bent. Dat is volgens mij de ontwikkelings gedachte die erachter zit. Ermee aan het werk gaan en ervaren hoe het werkt en wat het oplevert.

Mijn leraar Gelek Rimpochee stelt weleens de vergelijking met een stuk vloeipapier die je in de inkt stopt, of in de boter zoals hij het vaak zegt vanuit de Tibettaanse traditie. Heel langzaamaan wordt het hele vel doortrokken van de vette boter. Zo is het ook als je gaat leven vanuit een motivatie. Dat is iets wat je op kunt bouwen. Dat heb je niet in een paar dagen voor elkaar. Met veel aandacht kun je de motivatie stapje voor stapje groter maken.
En dan is er ook nog het verhaal van die monnik. De Tibettaanse traditie is o.a. afgestemd op logisch nadenken en het je eigen maken ik zeg altijd: kwartjes laten vallen. Nou die monnik, ik vertel het maar even zoals ik het verhaal onthouden heb,  had daar geen kaas van gegeten en niemand zag kans om hem ook maar iets bij te brengen. Het was een wanhoop, totdat een abt hem een baantje gaf en hij dagelijks de tempel schoon moest maken. Daarbij moest hij voortdurend herhalen: "Ik verwijder al het stof, ik verwijder al het vuil." En terwijl hij vanuit de onderliggende motivatie van Liefde en Mededogen iedere dag bezig was, vielen er steeds meer kwartjes tot hij de verlichting bereikte.

Ik kan niet bridgen, maar ook 'heidense' (ik moet om dat woord altijd een beetje lachen, want ook daarachter  gaan  heel waardevolle mythologische verhalen, prachtige symboliek en een rijke traditie schuil) aktiviteiten kunnen vanuit een juiste motivatie waardevolle resultaten opleveren.

Spiritueel koper poetsen
:-)





5 opmerkingen:

  1. Een waar verhaal Elly. Je leven leiden met de gedachte daarbij het goede te willen doen. En dat steeds meer in je handelingen integreren. Daar ben ik ook mee bezig, soms lukt het, soms ook niet. Ik ken veel mensen die zo leven. Soms met een geloofspetje op, soms ook niet. Het zit in alle mensen. Mijn moeder was er zo een. Ze had geen leraar, ze was gewoon zo. En zo gaat dat, de een vindt het in de kerk, de ander in een boek, de ander studeert er op, het is allemaal goed. Iedereen loopt zijn eigen pad en zolang je dat maar op een integere manier doet, ga je de goede kant van die lange weg op.

    Maar...laat iedereen vooral zelf zijn eigen pad aflopen. Je kunt er met elkaar respectvol en open over praten. Maar gun iedereen zijn eigen weg, tijd en ritme. Zendingsdrang kan veel leed veroorzaken. Kan ook niet anders want eigenlijk zeg je tegen die ander: ik doe het goed en jij niet. Jij moet doen wat ik ook doe.

    Maar die individuele weg... prima. Goed beschreven, helemaal mee eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk Plato, met alle respect. Daar gaan deze keer bij mij de haren van overeind staan. Waarom praat je tegen mij? Vooral in die laatste woorden over zendingsdrang. Is dat niet jouw interpretatie van iets wat ik nooit bedoel.
    Misschien heb je hier dezelfde manier van schrijven als ik als jou de haren overeind gaan staan? Of heb ik het mis?
    Zo gebeurd dat dus gewoon zonder bijbedoelingen alleen door de drang iets duidelijk te willen maken.
    Ik leg altijd mijn eigen ei en dat mag jij natuurlijk ook doen. Ik zou in datgene wat je schrijft ook geen andere vorm weten te bedenken, want ik ben het tot op zekere hoogte met je eens over die zendingsdrang en toch mag iedereen schrijven wat hij wil en is iedereen vrij in de interpretatie of in het zich aangesproken voelen zoals hij/of zij dat doet. Misschien voor ons beiden iets om over na te denken waarom of waardoor we ons soms aangesproken voelen met haren overeind.
    Ik kan me precies voorstellen wat je bedoeld want ik voel het nu evenzo.
    Maar ja, misschien interpreteer ik ook dit helemaal verkeerd.
    We kunnen er Cornelis eens bijhalen vind je niet :-)?
    Grapje...
    Ik vind dat we zonder ons in te houden beiden gewoon open en eerlijk door moeten gaan met precies datgene schrijven wat we willen met alle respect en zo kennen we elkaar zo langzamerhand wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Spiritueel (bezig zijn) betekent letterlijk: dat tot de geest behoort, op de innerlijke ervaring gericht.
    Een verwerkelijking dat zich transformeert tot een verwezenlijking.
    Wat kan er nou 'dichterbij' zijn dan de eigen innerlijke ervaring...

    Toegegeven dat het woord spiritueel de laatste decennia beladen is. Mede 'dankzij' de new age. Daardoor krijgt het een enigszins zweverige bijsmaak.

    ***

    BeantwoordenVerwijderen
  4. spiritualiteit: per seconde het juiste doen ( dat is mijn instelling, "het goede doen" lijkt me een dwaalweg.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben ik helemaal met je eens Reflexxus.
    Maar wat is het juiste? Kunnen we dat weten of komen we daar (nog steeds) wijsheid voor tekort?

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...