dinsdag 2 oktober 2018

Zo werkt de geest

Met een groepje van Jewel Heart, de Tibetaans boeddhistische sanga waar ik bij aangesloten ben en die studies en meditaties geeft in de Tibetaanse filosofie van de Gelugpa traditie, (Zo zo een hele mond vol) zijn we bezig met een skype cursus en het behandelen van een boek van Gelek Rimpochee. Het is heerlijk om op deze manier weer contact te hebben met enkele andere leden van de Sanga want het reizen naar Nijmegen in de avond vind ik onoverkomelijk geworden door allerlei omstandigheden.

Mateloos boeiend en heel inspannend is het daarmee bezig te zijn. Het onderzoeken van je bewustzijn en er achter zien te komen hoe de menselijke geest functioneert. Gelijktijdig is er de mogelijkheid de stof al mediterend en overdenkend te reflekteren op hoe het bij mijzelf werkt en oa te leren herkennen waardoor er een soort automatisme ontstaat in onze menselijke manier van leven en handelen, dat biedt perspectieven. Het krijgen van meer inzicht en de volgorde waarin onze handelingen imprinten maken via het bewustzijn op het  het allersubtielse bewustzijn  dat in het boeddhisme meerdere lagen kent, is ongekend en geeft openingen voor veranderingen waar je die zou willen aanbrengen om negatief handelen om te zetten in positief handelen. Dat vraagt dan weer bewustwording en oefening.

Want uiteindelijk gaat het erom, nadat er misschien een klein beetje meer inzicht is gekomen, het te verinnerlijken en ermee te kunnen werken en handelen. Zo hoef je dan bijvoorbeeld niet meer te zeggen 'het leven overkomt me' maar dan kun je het leven gebruiken en doelen stellen die in dit leven te verwezenlijken zijn.

Wat een schat aan kennis is er te vinden, vooral over 'How the mind works', als je in de boeddhistische 'wetenschap' duikt.




Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...