zaterdag 22 maart 2014

Minfulness meditatie

Betekent ook en vooral aandacht in het dagelijks leven. Als je niet in aandacht weet dat je boos bent kun  je ook niet tot rust komen. Zo is het met alles.

Thich Nhat Hanh geeft aan dat “aandacht” een sleutel vormt voor het transformeren van gevoelens: 


"Boosheid is een onaangenaam gevoel. Zij is als een vlam die onze zelfbeheersing verteert en ons dingen doet zeggen en doen waar we later spijt van hebben. Iemand die boos is verkeert zichtbaar in de hel. Woede en haat zijn bouwstenen van de hel. Als er geen boosheid in ons is, is onze geest rustig en helder. De afwezigheid van boosheid is de basis voor werkelijk geluk, liefde en mededogen. We kunnen onze liefdevolle aandacht vragen onze boosheid gezelschap te houden. Niet met de bedoeling om haar te onderdrukken of te verdrijven, maar om ervoor te zorgen. Liefdevolle aandacht is geen rechter. Het is eerder een grote zus die op haar kleine zusje past en haar met zorg en genegenheid terzijde staat. Door ons op onze ademhaling te concentreren kunnen we onze aandacht levend houden en onszelf volledig leren kennen." (6) 


Het is boeiend te zien hoe Thich Nhat Hanh op deze wijze met gevoelens omgaat. Gevoelens subtiel toelaten, ze accepteren en vervolgens niet meer meegesleurd worden. Gewoon proberen bewust-er-te-zijn met innerlijke kalmte in elke stap die we zetten. Een soort betrokken-onbevangen-zijn. Zodoende scheppen we werkelijk ruimte waar inzicht en inspiratie tot bloei kunnen komen.



Noten 
Citaat is afkomstig uit het boek van Thich Nhat Hanh
"Iedere stap is vrede", Uitgeverij Ankh-Hermes 1994



Overgenomen van Kees Voorhoeve, Mystieke overpeinzingen.

Rust en ruimte.

Als je gewend bent iedere morgen vroeg op te staan valt het niet mee om uit te slapen op zaterdagmorgen. Ook al gingen we laat naar bed gisteravond, ik was vanmorgen voor zeven uur alweer wakker. Nog even blijven liggen maar de slaap komt niet meer.
Dan maar even naar de post kijken. En daar vond ik het mailtje dat de locatie waar ik wilde hangen niet beschikbaar was. Jammer, ik had er een beetje op gerekend. Helaas in de tussentijd schilder ik lekker verder. Ik moet er maar vanuit gaan dat ik niet mee kan doen zoals ik in mijn hoofd had. 

We hebben ook nog steeds niet geboekt voor de vakantie en meer weten over het beëindigen van Ferry's werk is ook nog steeds een vraagteken. Het kan nog wel even duren ook al had ik gehoopt het begin april te weten, maar het ziet ernaar uit dat het nog wel even aan kan lopen. Helaas.
 Zo blijft het leven wel spannend en kom ik steeds weer tot de ontdekking dat verwachtingspatronen niet handig zijn. Gelukkig zit ik, aan die gewoonten om me ergens vast op te richten, niet meer vast en wordt het makkelijker met teleurstellingen te leven. Voordeel is inderdaad dat het leven daardoor de nieuwsgierigheid prikkelt omdat je iedere keer weer voor nieuwe dingen die je niet had bedacht komt te staan.
Met nieuwsgierigheid leven en alles aanvaarden zoals het op je pad komt geeft rust en ruimte.



Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...