woensdag 2 maart 2022

kusje op de zere plek

 Gister was ik voor een afspraak in de biebliotheek die in het Multi functioneel Centrum van de wijk is gevestigd  want  er zijn weer allerlei dingen die gaan gebeuren. Zo rol ik weer van het een in het ander en dat geeft ook weer nieuwe energie ondanks alle ellende die er in de wereld gebeurd. Ik houd me intensief bezig met alle gebeurtenissen en uitleg rondom de oorlog in Oekraïne. Gelukkig word ik daar niet zelf depressief van maar mijn medeleven en bezorgdheid zijn er ook niet minder groot door. Soms denk ik dat ik misschien wel  een doemdenker ben en dat kan ik me alleen maar permitteren door dat mijn emoties er wel zijn en soms heel hoog zitten maar ik gelukkig de mogelijkheid heb me er niet door onderuit te laten halen. Ik denk dat ik op die manier redelijk realistisch naar de hele toestand kan kijken zonder op dit moment in angst te schieten over mijn eigen welzijn. 


Maar goed ik was dus met drie bekenden in de bieb en wachtte daar op de afspraak. Op een gegeven moment kwamen er drie kindjes voorbijlopen de kleinste een jongetje in het midden huilde. Hij was kennelijk gevallen en zijn handjes deden pijn hij hield ze angstvallig langszij.

'Achjee', 

zei een van ons goedmoedig.

'Hebben ze je geknepen'. Zwijgzaam liepen de kinderen verder en even later kwamen ze terug met een wit papiertje in de handjes van het jongetje, waarschijnlijk het jongste broertje. Mijn vriendin maakte weer een lichtvoetige opmerking maar dat viel duidelijk niet goed en was de bekende druppel.  Toen ze voorbij waren. Schreeuwde het oudste meisje terug. 

"Je bent niet leuk"

In eerste instantie schrok ik ervan. Zoveel tegengas en agressie en in mijn ogen respectloos gedrag  naar ouderen had ik niet verwacht en dacht er de hele dag verder over na. Zit de wereld zo in elkaar? Verdragen wij en onze kinderen niets meer van elkaar, schieten we meteen in de reactie patronen en boosheid? Ik werd steeds meer een doemdenker in de context van alle ellende rondom ons heen. Oorlogen en een wereld die ten onder gaat aan het misbruik van de aarde. Waar zijn we allemaal mee bezig? 

Tot zich vanmorgen een nieuwe gedachte bij me opdrong. Het oudste zusje was waarschijnlijk heel bezorgd om de valpartij van haar broertje en wat voor ons een kusje op de zere plek betekende zal voor haar een onoverkomelijke aanval hebben geleken. Had ze wel goed genoeg op haar broertje gepast. En ze verdedigde met alles wat in haar was zichzelf en haar beschermeling. 


Wat is het toch moeilijk de juiste weg te vinden onder alle omstandigheden. Wat weten we weinig van andermans emoties en pijn. Wat gaan we vaak zonder te beseffen wat we doen over andermans grenzen heen en veroordelen dan de reactie. 

Moeilijk moeilijk moeilijk.

En intussen leven we verder het voorjaar tegemoet.



 

 

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...