zondag 21 maart 2021

Flarden

 Vroeger was het leven anders. Ja natuurlijk vroeger was ze jong. Ze werd oud.

Oud worden? Haar kleinkinderen zouden lachen en zeggen. 'Worden? je bent oud oma. ' En zo had zij zelf vroeger ook aangekeken tegen mensen van achter in de zeventig. Ze kon zich dat nu bijna niet voorstellen want oud voelen, nee dat deed ze zich niet maar ze wist wel dat ze s morgens anders uit haar bed stapte dan toen ze jong was. Iedere dag was toen weer een nieuwe uitdaging en die ging ze vol moed en energie tegemoet. Het leek wel of sommige dingen meer gestabiliseerd waren. Ze vroeg zich af of er dan geen pieken en dalen meer waren zoals vroeger. Dan zat ze soms diep in de put en af en toe was ze himelhochjauchzend blij en gelukkig. 

Toch was dat er allemaal  ook nog maar een voordeel was dat ze daar minder lang in bleef hangen. Vooral die dalen daarover mocht ze niet mopperen af en toe zakte je natuurlijk wel even door je assen als er iets ellendigs op je af kwam maar ze kon nu beter met haar emoties omgaan. Dat had ze wel geleerd in meditatiesessies en ervaringen. Maar waar ze toch nog eens iets aan zou willen doen was aan dat opstaan. Dat was wel erg veranderd. Daar wilde ze toch maar eens iets bewuster mee omgaan. Misschien kon ze daar nog wel wat winst uithalen. Door zich bewust te worden dat de diepe blijdschap er niet was bij het wakker worden zoals ze vroeger de dag tegemoet had kunnen gaan.   Natuurlijk het was wat het was maar ze wist dat ze door bewustwording langzaam naar een andere houding kon groeien. Zonder het vooropgezette  idee waarin de weerstand schuilging van 'dat wil ik niet ik wil vrolijk en blij zijn omdat daar ook alle reden voor is' dat niet dus maar alleen  aandachtig opmerken en de ideeen voor de nieuwe dag binnen laten komen als een vanzelfsprekendheid over alles wat er was.

Er was zoveel om blij en dankbaar voor te zijn. Uiteindelijk zat ze nu ook weer vrolijk achter haar laptopje te typen. 

Maar ging het daar dan om? Ging het om zoveel mogelijk  winst te behalen uit je eigen leven? En wat was dat dan, winst behalen uit je leven, zo goed mogelijk omgaan met alles wat zich in je leven voordoet? Gaat het leven erom dat er alleen maar blijdschap is of mag de zware kant van het leven ook belicht worden en er gewoon zijn? Plotseling zat ze middenin vele vragen Wat was de essentie van haar eigen leven en belangrijker: wat maakte ze zelf tot die essentie? 

Was het belangrijk om niet iedere morgen vol blijdschap en energie wakker te worden of gaat een zinvol leven ook om nog iets anders?

De flarden leken  uit de hand te lopen en een zwaan kleef aan object te worden Ja er was veel veranderd in haar leven de vragen die ze zichzelf stelde bleven en waren voor haar het overdenken waard. Die waren anders dan vroeger. Toen was het een kwestie van leven en overleven. Nu wilde ze zinvol leven en die weg kon ze alleen maar zelf gaan. Ondanks dat ze daar veel verhelderende dingen over had geleerd vanaf haar middelbare leeftijd en daar was ze heel dankbaar voor. Die lessen zijn niet meer maar ook niet minder dan 'de vinger die  naar de maan wijst maar kijken dat moet iedereen zelf doen'. En kijken dat was wat ze zich voornam te doen. Bewust aanwezig in alle dingen die ze deed dat was haar conclusie nadat ze ze zich afvroeg  waar ze mee wilde werken.

Oefenen was net zo nodig voor de geest als het noodzakelijk was  voor het gebruik van de spieren in haar lijf maar dat oefenen hield iets anders in dan af of aanleren en een een soort eigenwilligheid want dat was totaal niet behulpzaam had ze ondervonden. oefenen leek hoofdzakelijk te bestaan uit pure aandacht en  bewustwording. 




Gutenberg project. E books

 Bijna de hele dag al lezend doorgebracht. Dat had ik me ook voorgenomen en het lukt aardig. Ik heb zoveel moois gevonden op internet. Ik kan een gewoon boek bijna niet meer lezen. De meeste uitgaven hebben zulke kleine letters en op de tablet is alles met grotere letters in te stellen en mede door hoge contrasten goed te doen. 

En wat is er veel aan e boeken te vinden op internet. In eerste instantie te koop maar ook klassiekers zijn vaak gratis te downloaden.  Zo ben ik aan het zoeken geweest op http://www.gutenberg.org/browse/languages/nl

/dat is de nederlandse afdeling van het Gutenberg project. Daar heb ik juweeltjes af mogen plukken. Public domain en allemaal dus gratis.  Om nog maar te zwijgen over de Engelstalige mogelijkheden die deze site verbergt . Complete bibliotheken . Ja natuurlijk is het allemaal wat gedateerd en zijn de uitgave niet volgens de tegenwoordige Nederlandse grammatica maar daar kijk ik wel doorheen.  Voorlopig heb ik buiten de boeken die ik toch al op mijn tablet had er een mooi aantal bij kunnen zetten. 

Leuk vind ik onder andere sprookjes en legenden. De gebroeders Grimm zijn vertegenwoordigd en zo vind ik ook allerlei Nederlandse en Noorse sagen die mij boeien maar ook uit vele andere landen en kinderboeken zoals Pietje Bel, 

alleen op de wereld, Dik Trom en zoveel meer. Antieke voorlees boekjes waaruit mijn moeder mij zelfs nog voorlas als kind. . Ik las zohuist in Nederlandse Sagen een verhaal over de mooie An uit Velp die door de kasteelheer van Biljoen werd verleid en uiteindelijk in de vijver van het kasteel verdronk van waaruit ze als geest mannen verleiden en mee de diepten introk. Nooit geweten dat bijna  vlak naast mijn deur zulke verhalen de ronden doen. 

En ook mijn interesse voor filosofie wordt rijkelijk beloond op de site. Ik heb een verhandeling die goed leesbaar is over het leven en werk van Nietzsche gevonden en ben erin begonnen. Boeiend genoeg en leesbaar voor mij. Heerlijk ik vermaak mij de komende tijd wel weer.




Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...