woensdag 16 oktober 2019

Het begin?

Zo leuk ik kreeg al twee heel inspirerende reacties op de vorige blogjes die mij onmiddellijk deden belanden in een soort zwaan kleef aan reactie. Dank voor jullie reactie en ik reageer er graag op. Maar in deze logjes ga ik verder vanuit mijn eigen perspectief  en wil ik  al denkend schrijven en schrijvend denken, zien wat er naar boven komt.

Dat denken gewoon vanuit het hier en nu met een grijze brei die de relaties hoopt te zien of te herkennen tussen oude tradities en de moderne wetenschap.

Om te beginnen gaat het erom al die oude dogma's in een ander licht te zetten. Helemaal geen enkel plaatjes plakken op het woord God dat wij door de eeuwen heen met onze ideeen en  waardeoordelen vastgezet hebben. God is liefde, god is energie, god is de bron zelfs die dingen loslaten. Want wat weten we nou eigenlijk daarover. Als je denkt dat je dat weet dan zit je er al naast. Denken als een kind. Tja hoe denkt een kind dan? Daar zou je al heel lang mee bezig kunnen zijn om daar weer achter te komen. Zo puur zonder enige invulling omdat er nog geen conditionering en herinnering is en geen ideeën over schuld en boete.
Grappig hier popt weer iets naar boven uit de bijbel laat de kinderkens tot mij komen. Allemaal herinnering en conditionering van mij.

Het zou zomaar kunnen dat je dan al meteen afhaakt. Best lastig zo zonder je eigen beeld van een god want dan val je misschien wel in een gat of kom je  in een groot niemandsland terecht. Want god oordeelt toch en... neenee  even niet.  Maar luister, ik wil ook niet beweren zoals Nietzsche dat god niet bestaat. Maar laat alles daaromtrent nou eens los. Is dat zo moeilijk. Val je dan echt in een gat of zie je  nog steeds jezelf met alles erop en eraan als je in de spiegel kijkt? Je bestaat toch?

Oké. Nou gaan we even naar de oerknal. Ik zag toch pas in 'de wereld draait door' de natuurkundige Robert Dijkgraaf. Hij liet ons in een paar seconden de ontwikkeling van het heelal na de oerknal tot nu zien .  Geweldig waar de wetenschap tegenwoordig toe in staat is. Als je geïnteresseerd bent, kun je daar vast heel veel over terugvinden op internet. Wat een enorme hoeveelheid aan krachten en kwaliteiten is er in miljarden jaren vrijgekomen en ontstaan. Allemaal ontstaan uit aantrekking, afstoting en neutraliteit.  In staat tot meer veelzijdigheid dan een computer gebaseerd op enen en nullen denk ik dan weer. En dan te bedenken dat wij uit die krachten en kwaliteiten voortkomen. (Geschapen naar zijn beeld en gelijkenis.) stil nou ghaghagha. Kijk zo lastig is dat nou als dat brein maar doorgaat. Maar toch, het kan toch niet anders dan dat al die krachten en kwaliteiten nog steeds een rol spelen en de mogelijkheden oneindig zijn. Eigenlijk is dat alles in een weliswaar beperktere gemanifesteerde vorm hier en nu zichtbaar. Ook in jou en mij. Of ga ik nu te hard.

Even terug naar de oerknal.
Wat was er voor de oerknal is de vraag. En Erik schredder haalt tot nog toe zijn schouders op. Wie het weet mag het zeggen... dus... weten we nog steeds niks. Nou ja, niks...?

Zouden we  echt alles weten Als we dat wisten?

En was dit eigenlijk niet een kleine herhaling van wat ik in het eerste blogje al schreef? Ontstaat er al een nieuwe invulling van iets wat we NIET kennen en tja en wat dan? Nee stop even helemaal niet iets.

Weer loslaten en open blijven staan. Alle mogelijkheden zijn aanwezig,
Maar ze kunnen pas binnenkomen als we stil zijn.
Stilte

 De oorzaken van het bestaan waren weggenomen; het zichtbare dat was en het onzichtbare dat is, rustten in eeuwig niet-zijn – het ene zijn.
De  Geheime Leer Stanza 1 vers 7

De aarde nu was woest en ledig en duisternis lag op de vloed
Genesis 1 vers  2

Toch niet zoveel anders dan Wat Robbert zei. of eigenlijk niet zei. 😏


terug naar een universum van kwaliteiten


worden als een kind



3 opmerkingen:

  1. Elly, ik wil niet vervelend zijn en kan me vergissen, maar ik denk dat het Robbert Dijkgraaf was die uitleg gaf over de oerknal. Eric Scherder (neuropsycholoog) is de man van beweging en de invloed die dat heeft op onze hersenen. Beide zijn knappe wetenschappers.
    Ik bewonder je moed om de moeilijke materie (in mijn ogen dan) die jij aanroert in een vervolgblog onder de loep te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O jeee wat een ketser Ferrara. In een vorig blogje had ik wel de juiste naam gezet. Dank je wel voor je opmerkzaamheid. Fijn dat je me erop attent maakte. Ik heb het snel aangepast.

      Verwijderen
  2. Het maken van vergissingen maakt mens van ons. Uiteindelijk zijn we een voortbewegende verandering.

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...