Ik vind dat toch zo moeilijk. Goed schrijven zodat het niet voor verkeerde interpretatie vatbaar is.
Bijvoorbeeld als ik schrijf dat ik verschillen belangrijk vind en het ook interessant vind om ze als zodanig te herkennen, te benoemen en te onderzoeken, wil dat nog niet zeggen dat ik niet blij ben met alle overeenkomsten die we als mens hebben. Die zijn er natuurlijk ook. Maar door de verschillen is er een grotere keuzemogelijkheid.
Ik beweer dat je niet alles op één hoop kunt gooien, voor wat betreft spiritualiteit en dat niet alles wat hetzelfde lijkt, ook hetzelfde is en dat ook de uitkomsten niet hetzelfde zullen zijn. De wegen in spiritualiteit zijn niet allemaal hetzelfde en het lijkt mij vrij logisch dat het dan ook niet allemaal tot hetzelfde resultaat leidt. Het universum is zo oneindig en divers en wij zien maar zo'n klein stukje. Waarom zou op een gegeven moment in de eeuwigheid alles hetzelfde worden? Waarom zou dat ook nodig zijn?
Eén ding lijkt me zeker, alle mensen willen gelukkig zijn en gaan hun weg op eigen manier om dat geluk te bereiken. Maar iedereen heeft een andere definitie van geluk en zal dus ook een andere invulling aan het leven geven. Die stelling lijkt me toch algemeen aanvaardbaar.
Met spiritualiteit is het niet anders. De een wil naar de hemel, de ander wil naar het Walhalla, de eeuwige jachtvelden of misschien wil er wel iemand volmaakt worden en er schijnt ook nog een hemel te zijn voor martelaren. Je kunt gewoon meer inzicht willen krijgen, licht op je pad of terugkomen als een bodhisattva
(bo - dhi` satt - va, sabskriet woord, wordende boeddha, heilige die zijn verlossing uitstelt om anderen te helpen)
je kunt ook nog een Boeddha worden, wie weet. Zo zijn er vele spirituele mogelijkheden, slechts één ding staat vast. We leven allemaal op een andere manier en hopen daarmee de resultaten te bereiken die we als heilzaam zien.
Ik vind het net zoiets als boodschappen doen. We willen iets halen wat we denken nodig te hebben en gebruiken daarvoor het meest geschikte vervoermiddel. De fiets, de auto, een boodschappen karretje en we halen dat wat we hebben willen. Maar je kunt niet zeggen dat de vervoermiddelen allemaal hetzelfde zijn evenmin als de boodschappen die we in huis willen halen. En toch mag iedereen zijn eigen hulpmiddelen gebruiken en zijn eigen boodschappen in huis halen met verschillende resultaten. En als je wilt weten hoe je het best kunt bereiken wat je wilt en baat hebt bij de boodschappen voor je gezondheid en het milieu, misschien wil je dan wel meer weten van de producten of vervoer middelen die je gebruikt en welke gevolgen het gebruik heeft voor je lijf en je omgeving.
Nou, zo zie ik ook de werking van spiritualiteit. Je kunt verschillende wegen bewandelen met verschillende
resultaten, het liefst die bij jou passen. Maar je kunt niet zeggen dat alles hetzelfde is. De wegen zijn verschillend, de vervoermiddeln zijn niet hetzelfde en de resultaten zullen ook anders zijn.
De geest heeft evengoed zijn boodschappen en vervoermiddel nodig. Welke middelen je hoe en waarom gebruikt dat bepaal je zelf en zoek dan het beste dat bij je past als je er iets mee wilt. En wil je er niets mee? Nou ja, we leven toch in een vrij land.
Maar nogmaals
Niets is hetzelfde zo werkt de stof zo werkt de geest. Er is, voor zover mijn logica werkt niets hetzelfde ook de uitkomsten niet. (Totdat iemand een ander plaatje logisch maakt) Het zou een saaie boel worden.
Maar een vraagteken zet ik als we denken dat we het zelf allemaal zo goed in ons eigen gevoel kennen en weten. Misschien jij wel, maar er zijn met grote overtuiging heel wat misstappen begaan in de geschiedenis door mensen die met grote overtuiging veel leed aanrichtten.
FF checken aan wat wijzen erover zeggen en of je handelen en geest wel vriendelijk en liefdevol is, is nooit weg. En gelukkig doen wij dat natuurlijk wel. {;-) Dat zijn dan weer die mooie overeenkomsten die we in elkaar kunnen herkennen.
Ze lijken allemaal op elkaar en er is er niet één hetzelfde.
Lang leve de eindeloze verschillen.
Ik las net ergens:
BeantwoordenVerwijderen"Er is geen sleutel tot geluk, de deur is altijd open"
en was op weg naar mijn blog om het daar te plaatsen en zag dat jij een logje had en nu zet ik het hier :)
Ik heb zelf niet het idee dat ik naar een 'resultaat' op weg ben.
En hoe weet je of 'een wijze' echt een wijze is..
We zijn allemaal verschillend ja en we kiezen voortdurend(ik doe dat vaak op gevoel denk ik), we komen ook verschillende dingen en situaties tegen.
Is de hemel niet hetzelfde als het walhalla? het zijn woorden voor hetzelfde begrip?
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenIk schrijf het nogmaals want het was niet goed.
VerwijderenDe Boeddha zei dat ook bijna zo. Er is geen weg naar geluk, de weg IS geluk. Jammer dat we het zo vaak niet door hebben hè. Ik heb zelf ook niet het idee naar een 'resultaat'op weg te zijn hoor Margreet, maar ik hoor zo vaak om mij heen zeggen dat we eens iets 'bereikt' zouden hebben en wat dat dan is...??
Mijn idee is dat we allemaal onze eigen toekomst maken door de manier waarop we nu leven. Niet alleen voor, maar ook misschien wel na de dood. In die zin denk ik dat niet al het 'hiernamaals' hetzelfde is.
Hoe weet je dat iemand een wijze is?
Dat is voor mij erg belangrijk en daarvoor krijg ik door onderzoek steeds meer handvaten waaraan een wijze moet voldoen. Daar ben ik heel blij mee. Ik kom dan uit bij Jezus en Boeddha en volgelingen, mistici etc. maar niet bij kerken. Het lijn lichtende voorbeelden om me aan te spiegelen. Niet meer en niet minder dan dat. Ik hoef niet te worden als zij, maar ik leer duidelijker naar mijzelf kijken
ik dacht steeds dat spiritualiteit een gesteldheid was.( voor de ene mens is de lijn naar de geestelijke wereld dunner, als een talent, lijkt het, dan voor de ander) en communicatie veel meer dan woorden tegen elkaar zeggen bwv een mening of overtuiging...
BeantwoordenVerwijderenik ben, als Margreet stelt, ook niet op een resultaat uit, al hoop ik het per moment niet liefdeloos/ onvriendelijk te doen ( maar wel oprecht) hier op aarde.
ik heb nooit stilgedaan bij: verschillende metafysische wegen geven na de dood verschillende uitkomsten.
wat ik voor me zelf als normaal hield was: dat elk mens een lange leerschool gaat door de eeuwen en levens heen. en dat het per moment in de cyclesgang er steeds voor een ieder anders uitziet naar gelang waar ie staat op zijn laaange scholingsweg van "donker naar licht".
niet dat ik zeg dat het zo werkelijk is natuurlijk, t is mijn vermoeden maar(( waarop ik verder kan als ( onvast) grondvest.
Dank je weer Elly, voor t doordenkertje.
Ik schreef hierboven ook al bij margreet wat ook hier zou kunnen staan. :-)
VerwijderenSpiritualiteit is voor mij dan ook vooral de laatste alinea waardoor ik niet in het wilde weg op mijn eigen gevoel alleen maar afga en gemotiveerd blijf in het 'oefenen' van wijsheid en liefde mededogen.
En zo is ieder mens verschillend.
maar in de long run gaat een ieder dezelfde weg ( alleen zien de omstandigheden er tussentijds steeds afwisselend verschillend uit voor de 1 en voor de ander).
BeantwoordenVerwijderenja, ben ik eens, dat spiritueel gezien men ahw aanhoudend "in overleg" is met de "neutrale Ander" die bij ons hoort.
Ik weet niet wat jij bedoelt met op de lange(re) duur. En eindigt dat dan?
BeantwoordenVerwijderenMisschien is het wel een eeuwigdurende cirkelgang of iets anders dat we nauwelijks kunnen bedenken.
Uiteindelijk doen we niets anders dan er realiteiten bij bedenken die er misschien helemaal niet zijn.
Denk ik :-)
klopt, ook mijn "in the long run" is een denkbeeld om mij aan de gang te houden, zeg maar. innelijk een grondje leggen om op voort te gaan met het bestaan lijkt me een algemeen menselijke behoefte.alhoewel...(?)
BeantwoordenVerwijderenZonder basis kun je geen huis bouwen hè.
VerwijderenMaar ja, wat is een basis? Iets waar je op terug kunt vallen? Iets, een idee, een geloof een filosofie, waar je vertrouwen in hebt gekregen door de ervaring dat het werkt? Voor mij werkt het wel zo.
ps) de omhoogstrevende kracht van het riet ( of het bamboo) op de foto is fascinerend en werkt! ik ga er me er innerlijk door oprichten helemaal vanzelf door het kijken ernaar alleen.
BeantwoordenVerwijderenZoiets bedoel ik dus. De kracht zit in jezelf, maar door je op iets te richten kun je het oproepen en versterken. Visualisatie, meditatie, een foto, muziek, etc.
VerwijderenUiteindelijk zit alles IN jezelf.
Ja, alles zit In jezelf Elly. We hebben wel anderen nodig maar de basis ben je dus zelf!
VerwijderenMooi hè Margreet. Het is alleen soms erg moeilijk die basis te voelen in jezelf en je kunt het ook helemaal kwijt zijn en daar hebben velen 'hulp' bij nodig. Een bepaalde gerichtheid terugvinden in jezelf. Bij Etty Hillesum lees je dat zo schitterend.
VerwijderenBoeken, muziek, kunst, gedichten etc. en voor mij Boeddhistische informatie kunnen daarbij behulpzaam zijn. Uiteindelijk kom je weer bij jezelf terecht als je oplettend hebt leren zijn.
Je bereikt inzicht misschien Elly? Niet iedereen beschouwt zijn leven, de gebeurtenissen, mensen verschillen nu eenmaal. Of het beter is dat wel te doen, vroeger dacht ik van wel maar ik twijfel daar nu wel aan.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat je aan ieder mens die je tegenkomt iets kunt leren, ook door iets te lezen, muziek misschien? In die zin zijn we 'wijzen' voor elkaar. Maar er zijn mensen die wijzer lijken, mensen die een soort zuiverheid hebben die we bij ons zelf nog missen.
Waarom is dat 'in het wilde weg' als je op je eigen gevoel afgaat. Je moet toch wel op je eigen gevoel afgaan? Jij zult toch ook zelf moeten voelen of je iemand een wijs mens vind, zoals de leraren die jij bezoekt.
Ik begrijp niet zo goed waar je aan twijfelt in het bovenstaande.
VerwijderenNatuurlijk kun je aan ieder mens iets leren, maar ik vind het zelf belangrijker dat ik Van ieder mens iets kan leren. Maar daarmee hoeft die ander nog geen wijze te zijn in de zin die ik bedoel. Een wijze moet voor mij aan bepaalde normen voldoen en daar zijn boeken vol over te schrijven. Je beschrijft het ook zelf al.
Alleen maar alleen op mijn eigen gevoel afgaan kan betekenen dat ik niet altijd even zuiver naar mezelf kijk en dus het eigen belang, dat heel subtiel kan zijn, laat prevaleren ten koste van anderen. Dat doe ik waarschijnlijk toch al regelmatig, maar door naar wijzen te 'kijken'en hun handelen kan ik mezelf spiegelen en zien dat er ook andere mogelijkheden zijn. Ik schreef hierboven al over.
En of een leraar wijs is (die ik bezoek) heeft voor mij niets met mijn gevoel te maken. Raar hè. Het heeft met respect voor zijn kwaliteiten te maken dat hij een leraar is wiens filosofieën ik kan toetsen aan mijn eigen leven en waar ik steeds heel kritisch in mag en kan blijven. Dat vind ik heel belangrijk. Hij is een mens die zijn verantwoordelijkheid neemt en de vele andere zaken waar hij voor staat. Dingen die ik kan ervaren en toetsen aan allerlei inzichten die Boeddha heeft beschreven en ook die kan ik weer toetsen aan mijn eigen leven en ervaringen gaande de weg.
Van of aan is niet zo verschillend denk ik? Wat is voor jou het verschil dat jij Van belangrijker vindt?
BeantwoordenVerwijderenIk twijfel of het wel zo belangrijk is dat je bezig bent met zingeving. Gewoon Zijn is misschien 'voldoende'. Het kan zelfs een dwaling zijn.
Zuiver naar jezelf kijken is ook een leerproces misschien. Ik denk dat je je eigenbelang wel doorziet? Ik tenminste wel.
Zoals jij naar die (zogeheten) wijzen kijkt heb ik dus helemaal niet. Er zijn ook wel zogenaamde wijzen door de mand gevallen?
Ik ben gewoon heel kritisch in dezen. Ieder moet dat ook voor zichzelf uitmaken he. Als jij je er goed bij voelt dan is dat toch het belangrijkste.
Van of aan.
VerwijderenIk ga er niet vanuit dat ik een ander überhaupt iets kan leren. Of er geleerd wordt bepaald de persoon in kwestie. Ik kan alleen maar voor mezelf praten en daarom is VAN iemand leren voor mij belangrijker. Zo leer ik bijvoorbeeld enorm veel van deze logejes en vooral van de kritische opmerkingen die ik af en toe terugkrijg. Dat boeit me. Ook bijvoorbeeld om te zien hoe ik daar soms door geraakt wordt. En juist daar leer ik veel van. Ik zie hoe mijn emoties werken en kan daar iets mee doen. Vind ik mateloos boeiend.:-)
Doorzien.
Mijn ervaring is dat mijn ikje zo subtiel overaldoorheen speelt dat ik het soms pas veel later in de gaten heb. Het blijft voor mij een leerproces om er zo eerlijk mogelijk naar te blijven kijken.
Als iemand zich een wijze noemt of zegt dat hij/zij het wel weet dan valt hij of zij met zo'n uitspraak voor mij al meteen door de mand. Ik ben ook heel kritisch hoor en soms misschien wel tè. Ik loop echt nergens klakkeloos achteraan.
Zingeving.
Kijk daar heb je weer zoiets waar een woord alleen niet voldoende is.
Zingeving gaat er NIET om (voor mij) iets zinvols doen omdat het van me gevraagd wordt, omdat het in het sociale plaatje moet passen of zoiets, maar zingeving dat doe je zelf. Je kunt je eigen leven net zo zinvol maken als je zelf wilt. Alles waar je op een of andere manier een motivatie voor vind is zingeving. Het is niet belangrijk wat een ander darvan vind. Er wordt weleens gevraagd "wat is de zin van het leven". Nou voor mij is dat dus de zin die ik er zelf aan geef.
En wat is dan nog een dwaling Margreet? Is dat iets wat een ander dwaling zou kunnen noemen? Zolang we zo zuiver mogelijk naar onszelf durven te kijken is alles wat we doen goed en als ik later merk dat het mis was jammer dan, dan doen we het de volgende keer anders. toch? Net zo vaak over tot het goed gaat. :-).Op zich is dat al een enorme zingeving.
Oh ik snap nu het misverstand. Ik bedoelde niet dat ik iemand iets aanleer, maar juist dat ik van anderen leer. Je kunt zeggen dat je aan een situatie leert, zo kun je ook aan(door middel van dus)iemand iets leren. Zo bedoelde ik het. Ik had helemaal niet door dat je dat ook anders kunt opvatten :) Kun je nagaan, dat ik daar dus helemaal niet mee bezig ben.
BeantwoordenVerwijderenHet volgen van(zogenaamde)wijzen kan een dwaling zijn. Ik ben wat huiverig voor meesters ed.
Zie Margreet zo moeilijk is het om duidelijk te communiceren. Ik loop daar zo vaak tegenaan. Maar zo is het weer duidelijk dus.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn heel veel mensen die zoals jij denken over zogenaamde wijzen en ik denk er ook zoals jij over als het over zogenaamde wijzen gaat. Ik heb het dan ook liever over een leraar. Maar ik denk ook dat ik nergens huiverig voor hoef te zijn. Zolang een leraar, dus iemand die meer over de stof weet dan ik me op mijn eigen verantwoordelijkheid blijft wijzen en me niet de mogelijkheid geeft voor hem door het stof te gaan of emotioneel afhankelijk te worden heb ik alle mogelijkheid kritisch te blijven en te doen zoals ik het ZELF wil, dan kan er niets misgaan. Ik bent er zelf bij. Ik kan gebruiken wat ik wil en nalaten wat ik niet wil. ER staat nergens een restrictie op en dat is heel belangrijk. Maar dit zeg ik niet om je te overtuigen hoor, maar meer om duidelijk te maken hoe IK ermee omga. En als ik naar mijn leven kijk dan heb ik er veel van geleerd en ben aardig op mijn voetjes komen te staan. Dat geeft me vertrouwen in wat ik heb geleerd. En bovenal veel ruimte om met allerlei situaties om te gaan en ieder in zijn waarden te laten.
Wie weet dat hij/zij weinig weet, die weet al veel
BeantwoordenVerwijderenal kan het sommige ego’s bezeren
we kunnen allemaal
zij het met een ander verhaal
altijd iets van onze medemens leren
Graag gelezen, Elly.
Weet, dat taal de bron is van alle misverstand.
Lenjef
je kunt niet van een ander leren. je kunt wel bij een ander herkennen wat je al weet.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dus ook dat alles wat we kunnen weten al in ons aanwezig is, want hoe zouden we anders KUNNEN weten, maar soms of vaak of meestal is het zo ver verstopt of alleen maar in potentie aanwzig dat er soms een ander of een voorval voor nodig is om het naar boven te krijgen. En dat die ander of die omstandigheden er dan zijn, ja daar ben IK dan heel blij mee.
VerwijderenMaar als ik het nog eens goed lees, dan zeg jij dat geloof ik ook wel.
JA, IK ZEG T ZELFDE ALS JIJ, GEKKIE. Daardoor krijgen we vaak als we iets horen, zien of lezen zoon schokje van ""dit is waar!""( natuurlijk betekent dat dan: "dit is waar voor mij//dit hoort bij mij")
VerwijderenHihihi.
VerwijderenIk ga voor het eten zorgen. In aandacht...
Ja..dat bedoelde ik ook eigenlijk dus met het AAN anderen leren :)
VerwijderenVeel gevoelens hier. Ik begin steeds meer te beseffen dat het weinig heilzaam is om aan de discussie mee te doen. Dit onderwerp is zeer individueel gebonden en wie in een bepaalde gedachtegang zit, kan daar vaak niet veraf genoeg van komen om er ook met enige afstand over te kunnen schrijven. Dat blijkt uit menige reactie (die van mij inbegrepen). Dan is het moeilijk het eigen gevoel over het voetlicht te krijgen zonder het als een definitieve en universele waarheid te brengen. Haarkloverijen over hoe iets geschreven werd en welk woordgebruik er werd gebezigd, liggen dan voor de hand. Ik merk dat ik daar niet zoveel behoefte meer aan heb. Dat wil overigens niet zeggen dat ik er niet graag met anderen over praat, maar het geschreven woord is me daarvoor vaak te definitief.
BeantwoordenVerwijderenWat ik hier boven schrijf is niet bedoeld als klacht of iets dergelijks. Ik heb waardering voor elke discussie. Maar op dit moment voelt het niet goed eraan mee te doen.
Ik zal je missen Plato. :-).
VerwijderenIk ben het wel met Plato eens, ik heb daarom ook een tijd hier niet gereageerd eigenlijk omdat ik het als zinloos ervaar. Het komt ook soms op me over Elly alsof je door dit soort schrijfsels wilt overtuigen, anderen, maar ook jezelf eigenlijk. Alsof je eigenlijk onzeker bent over je pad. Althans, zo komt het op me over.. je zoekt houvast en bevestiging lijkt het.
VerwijderenDat heb je me al vaker vertelt Margreet. Ik denk dat het niet aan de orde is dat jij denkt wat ik denk. Het gaat niet om mij persoonlijk. Ik doe gewoon mijn eigen ding op de manier zoals ik het wil en jij mag gewoon denken wat je wilt en doen wat je goeddunkt. Zo heeft iedereen zijn/haar eigen interpretatie.
VerwijderenHet gaat mij om de inhoudelijkheid van wat ik schrijf en waar ik over nadenk. Dat probeer ik zo goed mogelijk te doen, wat niet altijd lukt. Perfectie bestaat niet.
Zoals het voor mij is zou het ook voor Elly kunnen zijn. nl: Pas door middel van het bloggen neem ik de moeite te verwoorden waar ik denk te staan in het leven. Soms kom ik daar pas echt achter terwijl ik aan het typen/ het ingaan op een ander ben. Mensen hebben mensen nodig om tot wasdom te komen, toch? en in Blogland mag je experimenteren, mag je je uiten en mag je reageren. Intussen leer je je steeds helderder uitdrukken. Waarschijnlijk werkt het ook voor Margreet ongeveer zo?
VerwijderenDat heb je er mooi neergezet en het dekt voor mij de lading :-)
VerwijderenDat heb ik zo wel gehad Reflexxus maar ik geloof dat ik er niet zoveel mee opschoot. Daarom blog ik nu niet meer zo en ik ben ook niet meer zo zoekende.
VerwijderenIk zeg gewoon hoe het bij mij overkomt en bedoel daar verder niets negatiefs mee.
NOU, IK TREK ME BETER MAAR TERUG, BETER DAN DAT PLATO DAT DOET. "HIJ WAS HIER EERST "( GEK GEZEGD)
BeantwoordenVerwijderenWAT IK SOMS ZEG KOMT BIJ HEM OVER ALS EEN DOGMA.
dat komt omdat ik zo heel veel jaar teruggetrokken leefde en daarin uiteindelijk tot EIGEN conclusies kwam.
ik moest beter nadenken voor ik daar plompverloren mee voor de dag kom. uiteindelijk weet ik immers net zo goed niets als een ander niets weet.
het spijt me, Plato en Elly,
met een hartelijke groet,
josiene
Ik geloof ook niet dat plato het over jou heeft en de term haarkloverij komt'op mij wat vreemd over ook trouwens. Ik vind jouw bijdragen juist verfrissend Reflexxus.
VerwijderenO nee toch Reflexxus. Ik heb echt niet de idee dat Plato het over jou heeft hoor. Ik harrewar al zo lang met hem en ieder mens is toch vrij om geen zin meer te hebben in discussie.
BeantwoordenVerwijderenOp mij komen jouw uitspraken echt niet als Dogma over en ik vind het heel interessant om daar dan weer op terug te komen.
Wat je schrijft over leren, daar heb ik dan bijvoorbeeld ook weer een kanttekening bij en dat noemt Plato denk ik haarkloverij. Dat zou best kunnen. maar voor mij is duidelijkheid heel belangrijk en ik ervaar het anders. Ik vind het jammer dat hij stopt maar het staat echt los van jou.Ik schrijf hierboven wat mijn kantekening is.