zondag 28 november 2021

Ruimte in de kast

 Wat een opruiming.

Al jaren doe ik niet meer zo veel met kleding en schoenen. Dat was vroeger wel anders. Het was mijn lust en mijn leven. De laatste mode in vele opzichten en dan liefst een beetje extra vagant. Soms droeg ik dingen en hoorde dan achter me mompelen, moet je daar kijken.  Dat vond ik dan wel leuk want ik voelde me in mijn element met wat ik droeg. 

Maar sinds jaren heeft het mijn aandacht verloren en zijn er heel andere dingen waar ik me mee bezig houd. Toch hangt mijn kast nog vol met kleding die ik eigenlijk nooit meer draag en ook schoenen die ik niet meer dragen kan. Dus opruimen. 

Zakken vol staan nu klaar om weg te gaan en ik heb tot mijn dood nog genoeg over. Schandalig eigenlijk. Maar ik heb er veel plezier aan beleeft. 

Ik naaide veel zelf en als ik dat niet deed kreeg ik het wel van mijn moeder of tante  dje coupeuses waren en later nadat ze met hun eigen bedrijfje waren gestopt op een atelier werkten en dan waren de proef modellen voor mij en mijn nichtje. 

Mooie herinneringen. Volop van genoten maar nu hoeft het niet meer en hebben mijn interesses zich verlegd.


Er is weer ruimte in de kast. 




zaterdag 27 november 2021

Valkuilen, het blijft boeiend.

 Iedere dag is anders. Er zijn dagen dat ik denk: ik stop[ met bloggen en ik heb nergens meer zin in. Maar eigenlijk weet ik wel dat dat niet klopt. Ik ben gewoon moe. Ik moet weer even bij mezelf in rust terug komen. En dan plotseling komt er weer een dag. Vaak in het weekend dat ik weer overal zin in heb en denk: Leuk ik ga een blogje schrijven. Het is hollen of stilstaan, want dan heb ik er zoveel zin in dat ik niet zou willen stoppen. 

Wat is een mens toch een raar botje. Maar gelukkig zit iedereen weer anders in elkaar en is het voor velen niet herkenbaar wat ik hier boven schrijf en kabbelt het leven voor anderen iedere dag gewoon rustig door in de vaste patronen.  Vaste patronen voor mij? Voor een deel misschien maar nee dat is toch niet echt mijn ding. Toch heb ik me voor veel dingen wel vaste patronen aangewend omdat dat hey leven wat stabiliseert en minder ingewikkeld maakt. Dat heb ik ook nodig. Maar voor de rest ben ik voor de impulsen en laat me daar geduldig in onderdompelen. 

Die hoogte en dieptepunten zijn wel met de jaren veranderd. Vroeger heette het altijd juichend tot in de hemel of bedrukt tot in de dood.  Dat is nu gelukkig anders, rustiger overzichtelijker en daar ben ik blij mee. Dank zij meditatie en beoefening is het dagelijks wisselende leven  zoveel hanteerbaarder geworden. 

Dus vandaag weer overal zin in . Ik heb heerlijk geslapen, wat tegenwoordig ook niet meer iedere dag zo is en dat scheelt een slok op een borrel.

En dan lees en zie ik hier en daar de toenemende boosheid over het gedrag van anderen in deze crisis. Vaak ben ik het helemaal eens met alle opmerkingen over het wel en wee van deze tijd en de boosheid die daaruit voortkomt maar ik heb ook aan de lijve ondervonden dat anderen aanspreken op hun gedrag ook al is het nog zo uit een goed hart bedoelt om de ander in te laten zien dat ze meer baat zouden hebben bij een gedrag waar ikzelf voor sta, het werkt niet. De ander voelt zich dus alleen maar aan gevallen. En als ik er goed over nadenk weet ik dat ik dat ok net zo zou zijn als mijn fundamentele waarden op zo'n manier aangetast worden.  En hij regeert daardoor terug met een oplopende boosheid.  Het wordt steeds lastiger elkaar te bereiken. Met als gevolg tweedeling en vriendschappen die eigenlijk geen vriendschappen meer zijn en erger zelfs uit kunnen lopen in vijandigheid. Vaak is het dan zaak mezelf terug te trekken en afstand te nemen als de verschillen te groot zijn geworden en er niet meer gewoon gepraat kan worden.  Dat is heilzamer dan het ontwikkelen van vijandigheid. 

Ik leer steeds meer van wat ik zelf ervaar en ook om mij heen zie gebeuren. Natuurlijk trap ik toch ook  regelmatig weer in de valkuil waar ik beter omheen zou kunnen lopen maar op het moment dat ik het zie kan ik er makkelijker uit stappen en mijn weg vervolgen. 

Tja het valt niet mee in deze tijd bij de les te blijven. En dan is het nog maar de vraag waar doe je goed aan. De ene keer zullen harde uitspraken zoden aan de dijk zetten en verandering in de goede zin van het woord teweeg brengen, een andere keer pakt het volkomen verkeerd uit en wordt de agressie gestimuleerd. Wat is dan nog goed of kwaad? Ik heb het liever over heilzaam of niet. 

En  dit soort overdenkingen gaan echt niet alleen maar over deze crisistijd. Het is overal en altijd weer aandachtig opmerken wat er gebeurt in mijn leven en in het leven van anderen. Altijd weer bijzonder en verwonderend hoe het allemaal functioneert.  Het blijft boeiend. 






dinsdag 23 november 2021

Bijzondere menselijke kwaliteiten

 Ik schreef weleens dat ik niet zoveel last van depressies had. Wat biet wil zeggen dat ik altijd maar vrolijk over alles heen wals, integendeel. Maar zo af en toe slaat de twijfel toe over van alles en nog wat. Ben ik wel goed bezig?. Kan het niet anders? Niks mis mee dergelijke overdenkingen. Maar nu gebeurt het zo af en toe dat ik in de modder zak. 

Enfin werk aan de winkel. Mezelf er weer aan de haren uittrekken.

Vanmiddag naar de oogarts. Misschien speelt dat ook wel een rol want ik denk dat ook mijn ogen achteruit zijn gegaan en gister de hele dag beroerd geweest van die lastige darmen. 

Ach een mens kan dus niet altijd positief zijn. Wat een  rot woord vind ik dat toch. Het wordt te pas en te onpas overal voor gebruikt. Ook ik trap dus in die valkuil en weet nu geen  beter woord te bedenken.

We hebben gelukkig alle mogelijkheden in ons zitten.  als mens. Blijdschap, depressie, verdriet, geluk, rechtvaardigheid, boosheid, haat, liefde, saamhorigheid, twijfel,  enthousiasme, motivatie naïviteit, argeloosheid egocentrisme. Teveel om op te noemen.. Dat op zich is al bijzonder.  En we mogen alles gebruiken en dan natuurlijk ten goede.



zondag 21 november 2021

Iedereen zit in hetzelfde schuitje

 Ik reageerde op een blogje van Vlasbloem met

Ja vreselijk al die onbereidwilligheid van medeburgers en dat is zacht uitgedrukt. Ik probeer zelf  maar zoveel mogelijk de goede kanten te belichten als het mogelijk is.  

En dan heb ik het over de rellen en de agressie die voortkomt uit angst en boosheid.


Ik heb intussen ook al het een en ander aan nare woorden over me heen gekregen.  Zelfs van een lieverd van wie ik niet verwachtte dat ik zo aangevallen zou worden terwijl we er in grote lijnen dezelfde ideeën op na houden. Kennelijk was ik niet extreem genoeg in haar visie met mijn veroordelingen. sterker nog ik ben totaal niet van plan wie of wat dan ook te veroordelen Álle mensen die het niet met mij eens zijn zitten in hetzelfde schuitje. Natuurlijk heb ik er wel een eigen mening over maar wie is er nou geholpen met het veroordelen van anderen.  Anderen die dezelfde ellende ondervinden als ik. Mensen die er een andere filosofie op na houden om hetzelfde te willen bewerkstelligen als ik. Je kunt het niet eens zijn met elkaar maar de enige schuldige is Corona wordt daar maar eens boos op en haal de energie daaruit om het goede te bewerkstellige We doen allemaal hopelijk wat we kunnen (behalve moedwillige relschoppers) en wat er mis gaat van de ene of de andere kant is onwetendheid niet weten wat de consequenties van een bepaald gedrag kan zijn en niemand weet tot nog toe hoe we corona werkelijk uit de wereld moeten krijgen. 

We zullen allemaal stuk voor stuk de consequenties van ons eigen handelen moeten leren aanvaarden op de lange duur. Ik hoop dat de hele wereld en alle mensen er zonder al teveel kleerscheuren doorheen zullen komen maar dat dat niet lukt voor velen is nu al duidelijk. De ellende en narigheid is groot voor velen.  En iedereen kan zo maar de volgende zijn die aan de beurt is. Dat is beangstigend voor velen en als je dat niet in de ogen kunt of wilt kijken dan gebeuren er rare dingen. 

Mou wil ik geen onheilsprofeet zijn. En daarom schrijf ik er liever niet over en houdt het  bij de mooie dingen die altijd overal tussendoor zichtbaar zijn. Toch wil ik de realiteit ook niet uit het oog verliezen. Vandaar dit blogje en ik hoop dat je daar niet teveel van onderuit gaat dus sluit ik af met te vertellen dat het zonnetje in mijn kamer schijnt en dat het prachtig is in de natuur. Ik heb al zoveel mooie fotootjes kunnen maken vam de grandioze herfst. Want de getijden trekken zich nergens wat van aan en het leven gaat gewoon door. Iedere dag is er een waar de mooie dingen en de warme liefdevolle zonnestralen uit gefilterd kunnen worden. 

Dus

maak er een mooie dag van. 




zaterdag 20 november 2021

zolang er leven is

 Ze hadden het goed samen. De zomer was voorbij en alles geurde en kleurde naar de komende winter. Voedsel was er nu nog genoeg maar je moest het wat moeizamer zien te vinden tussen de afstervende planten  van de begroeide waterkant. Natuurlijk zou er weer een tijd van schaarste aanbreken maar daar kan je de hatuur de schuld niet van geven net zomin als aan de andere eenden die met dezelfde schaarste te maken hadden.

Hij deed zij best haar naar de plekjes te brengen waar de lekkerste groene sprietjes nog niet verdwenen waren. Het was noodzajelijk zo goed mogelijk met de omstandigheden o  te gaan.



Zo scharrelde ze samen tussen het verdorde groen van de stille oever meestal verscholen en bijna onzichtbaar


De  opwinding van het voorjaar was verdwenen. De tijd van rust en voorbereiding, het wachten op de winter was aangebroken. En ook dat was goed. Ze lieten de seizoenen komen en gaan zoals ze kwamen.

Zo besloten samen te wachten op de lente die onherroepelijk weer terug zou komen. 


Waarop er weer een herfst en winter zal volgen. 

Zo gaat dat zolang er leven is

Leonard Cohen zong

'Dans me naar het einde van de liefde' en zolang we er zijn is liefde  door ons te realiseren voor al wat leeft. 




zondag 14 november 2021

Vroegere kundigheid

 Het ;ijkt alsof ik niet zoveel slaap meer nodig heb. Samen met het ouder worden veranderen er nogal wat dingen. Niet alleen werken veel organen en ledematen op een lager pitje maar ik merk ook al heel lang dat ik na vijf uurtjes uitgeslapen lijk te zijn. Meestal blijf ik nog wel een tijdje lekker in mijn  warme bed liggen maar op een gegeven moment zijn er zoveel dingen voorbij gekomen en is het laat genoeg om op te staan. Dan heb ik er weer zin in. Zin in alles wat ik heb bedacht. 

Nu zit ik dus achter mijn laptopje en kijk naar buiten. In de prachtig goudbruingele  beukenboom zitten drie vogels. Helaas kan ik ze niet meer in detail zien maar ik denk dat het twee kraaien en een ekster zijn aan de vorm te zien. Ze zijn duidelijk geen vriendjes van elkaar.

Maar daarover wilde ik niet schrijven. Ik wilde schrijven over mijn bezoekje van vrijdagmiddag aan Vreedenhoff. Er was me gevraagd wat fotootjes te maken voor het nieuwsblad van het biljart dat nu in de binnenhof was geplaatst en daar zou gebiljart worden. En fotograferen is altijd leuk om te doen. Bij binnenkomst met mondkapje dat op Vreedenhoff al die tijd nog van ons binnenkomers gevraagd werd, zag ik maar twee heren bezig en een rolstoeler die ik zo langzamerhand aardig heb leren kennen dus ook even een praatje. 

"Komen er nog meer ", was mijn vraag. 

Nee het biljarten was afgelast in verband met corona. "Schandalig", zei de een. 

"Het is nog schandaliger ziek te worden "antwoorde ik  lachend in de hoop dat die lach door het mondkapje heen zou breken en gelukkig ze waren het met me eens. maar de twee heren gingen gewoon lekker verder of er nou wel of niet meer kijkers of bezoekers kwamen. De biljarttafel stond te wachten en wist nergens van, Anders dan de meeste mensen denken is iedereen in een verpleeghuis vrij om te gaan en te staan waar ze willen behalve op een specifieke gesloten afdeling. 
Ze vertelden dat het een eeuwigheid geleden was dat ze de keu gehanteerd hadden. Ze lieten zich door mijn aangekondigde fotograferen niet afleiden. 

Toch gaf een van de twee het op." Het gaat niet meer "zei hij. Ik kan het niet meer goed zien." Mijn enen oog zie ik niets en het andere maar twintig procent'. 

"Wat naar voor u. Wart is het" vroeg ik. 

Ik zag hem twijfelen met antwoord geven, "tja uuuhh"

"Macula degeneratie?" vulde ik in.

"Ja "

We maakten er een praatje over terwijl de ander rustig probeerde zijn oude biljart routine weer uit de kast te halen. 

Er kwam nog een heer met begeleidster binnen die me vertelde dat hij vroeger heel goed had kunnen biljarten. En hij werd duidelijk getrickerd door wat er in de binnenhof voor hem klaarstond maar ik zag hoe moeizaam hij achter de rollator zich bewoog en zijn uitstraling verried Parkinson. Toch wilde hij het nog wel proberen en pakte de keu en dat kleine vierkante blokje. Intensief en gefocust met grote ogen verrichtte hij de zo bekende handeling Helaas de rest  van de coordinatie met de ballen was volkomen verdwenen. De keu vond de ballen niet meer en zweefde in het luchtledige.  Het ging niet meer. 

De aktiviteiten begeleidster in mij kwam weer naar boven en ik vertelde hem dat ik vermoedde dat hij heel veel mooie herinneringen had van de tijd dat hij zo goed had kunnen spelen met zijn liefhebberij. Herinneringen kan niemand je afnemen. Zijn gezicht straalde. Ik vermoed dat hij blij was toch die keu in handen te hebben gehad. Hij zette hem weer netjes terug maar kon het niet laten een paar keer gewoon met zijn handen de ballen over het groene doek te laten rollen. Daar zou je als activiteiten begeleidster mooi gebruik van kunnen maken. Dacht ik nog. 

Daarna pakte de overgebleven man de stok weer op en ging rustig verder met het ophalen van dat waar hij vroeger zo vertrouwd mee was geweest. Ik denk dat hij langzamerhand wel weer wat op zal halen van dat wat  zijn vroegere kundigheid was. 

Helaas kan ik geen fotootjes plaatsen ivm de privacy over deze gebeurtenis maar ik ben blij met de mooie opnamen die ik heb kunnen maken. 






dinsdag 9 november 2021

Snotverdulleme


  Nee geen snotterende corona maar gewoon weer een blaasontsteking. Ach het zal wel weer te verhelpen zijn maar ik zit niet zo op al die antibiotica te wachten en nog minder op de pijn ervan dus kies ik van twee slechte de antibiotica. Want met al dat geslik van cranberry en dmanose lijkt het dus toch niet te voorkomen.


Als mijn idee tenminste klopt dat krijg ik dan zo wel te horen. 



En verder de vervolg story van de avocadopit. Ik haalde er dus de top uit en kijk hij gaat nog steeds goed. Als het te koud wordt achter het glas van de gesloten balkon zal ik hem toch naar binnen moeten halen






maandag 8 november 2021

Het zuchtje van de schilder

 Vanmorgen hard gewerkt. Jaja. Zo kun je het noemen wanneer je op je oude dag gewoon hard aan je uit de hand gelopen liefhebberijen kunt werken. Dat zegt mijn  lief ook altijd. Hij is altijd hard aan het werk en ik ben druk. 😂 Maar vanmorgen ben ik  niet alleen maar druk geweest maar heb ook nog eens hard gewerkt. Schilderen wel te verstaan.

Iedere maand krijgen we een nieuw thema om te schilderen. Vorige maand ging het over licht en lichtval. Nu gaat het over twee grote schilders. Hopper en Rothko

Moeilijk te combineren zul je misschien denken maar het is verwonderlijk wat ik er allemaal van leer. Allereerst ben ik bezig geweest met kleuren in lagen op te bouwen waardoor er een gelaagdheid ontstaat en dan ook nog het vinden van kleurcombinaties. Het was heel bijzonder om te doen en gaf meer inzicht in hoe het werkt. Eerst was ik niet erg tevreden maar toen ik het werkstuk wat langer bekeek werd het steeds beter. Ja zo werkt dat het is goed als het niet verveelt en steeds interessanter wordt. Nou moet ik zeggen dat ik ook erg houd van het werk van Rothko.



En als ik dan naar Hoppers werk kijk dan boeit mij het meest de warme maar toch ook koele afstandelijkheid die ik altijd weer voel in zijn schilderijen en  Amerikaans aandoende  taferelen 

Nog maar eens spelen met een vlakverdeling en een gelaagdheid aan kleuren. Zo leuk en interessant om te doen. Eigenlijk zijn het allemaal geabstraheerde landschappen. Ik vind het prachtig om mooie overgangen in kleur te creëren en te zien waar spontaan de gelaagdheid naar boven komt.. Hopelijk is dat ook een beetje op de foto's te zien.



En dan maar eens aan de gang met een tafereeltje. Niet volproppen met alles wat ik in de werkelijkheid zie maar zoals ik het WIL zien. 

Ik schilderde een impressie van de ruimte waarin we aan het werk waren. Niet alle ezels en tafels en verfpotten maar een rustgevende ruimte in grote vlakken waarin de schilder doet wat hij wil en creëert wat hij kan.


Het zuchtje van de schilder



Niets meer aan doen zei Annemarie


zondag 7 november 2021

Nieuwe ervaring

 De foto's uit het vorige blogje had ik verkleind door ze op facebook te plaatsen en daarna hier in mijn Magazijn. Maar nu ik terugkeek schrok ik. Ik zie toch al slecht maar ik zag toch wel hoe de kwaliteit vreselijk door de verkleining van FB achteruit is gegaan. Niet iets om aan te bevelen. Dan verklein ik ze dus weer gewoon op mijn eigen manier om ze op het blog te plaatsen.

En nu maakte ik dus weer wat fotootjes van onderweg want ik geloof dat ik de smaak te pakken begin te krijgen 

.Ik stapte weer op mijn fietsje en maakte een foto van Bronbeek een klein eindje ver op de Velperweg. Daar wonen nog een paar KNIL oudjes in een prachtige omgeving. Achter het grote huis ontspringt een beekje vandaar de naam Bronbeek. Jaren geleden bezocht ik het museum en een oud bewoner nam ons mee naar zijn kamer die uitkeek op die bron.  Ik weet niet of er nu nog oud bewoners over zijn na verloop van jaren zal dat op een gegeven moment ophouden.  Verder is er een museum in gevestigd en kun je er ook op afgesproken tijden heerlijk een Indische rijsttafel eten. Ook zijn er af en toe optredens van een gamelan concert/


Verder over de Velperweg is er aan de linkerklant vlak voor Velp weer een parkje. Ja echt we wonen tussen allemaal verschillende parken. Arnhem heet niet voor niets de parkenstad. Daar ben ik nu dus ook eens gaan kijken. Ik was er nooit eerder in geweest.  



Ik dacht eerst dat het grafstenen waren maar zo zagen ze er toch niet echt uit. Geen idee wat het wel is. Misschien kom ik er ooit achter. 



Van hieruit kijk je over het watertje op de Velperweg


Iets verder naar boven staat een Trompetboom die intussen al zijn blad is verloren.





Iedere keer scheen het zonnetje tussen de  wolken door en gaf dat mooie winterlicht met  een  lange schaduw



Maar de wolkjes werden wolken en ik fietste naar het zuidelijke deel, Velp zuid om vandaar terug naar huis te gaan maar ik moest snel opschieten omdat de eerste druppels begonnen te vallen. Onder de brug kon ik schuilen



Ik p[robeerde weer een eindje door te fietsen maar moest toch  bescherming zoeken  in...


Dat voorkwam een doornat pak. 



Maar ik heb er toch van genoten. Nat regenen op de fiets een bijna nieuwe ervaring na vele jaren. 😲😜

zaterdag 6 november 2021

De wereld gaat aan vlijt ten onder

 Het eerste literair boek dat ik in mijn leven las was op aanraden van mijn nichtje die leerde om engels te kunnen gaan geven op middelbare scholen. Terwijl ik druk was met huishouden en kinderen. Het was in de jaren 60 en ik was meteen om. Daarna volgde er een boekenkast vol waar ik doorlopend van genoot. Maar dat eerste boek, ik zal het nooit vergeten. 

En nu heb ik het als e book op mijn tablet staan. Boeken lezen is me te moeilijk geworden en op het tablet functioneert het makkelijker ivm het slechte zien. Ik ben  zojuist aan het e book begonnen en merk dat ik me er nog  weinig of eigenlijk niets meer van herinner. Ik ben heel benieuwd of het nog zo boeiend is of misschien wel gedateerd. 

Het was 

De wereld gaat aan vlijt ten onder 

Van Max Dendermonde. 

Eerlijk gezegd heb ik het idee dat er sindsdien niet veel veranderd is en we er alleen maar dichterbij zijn gekomen. 

Ik ben benieuwd of ik de  inhoudelijkheid van het verhaal een plekje kan geven.

Als je het ook wilt lezen kan ik het je sturen. 

E n verder hier maar wat plaatjes van de herfstkleuren. Hopelijk hebben we daar nog  ons hele leven plezier van 









Overtuigend bewijs

 Vanmormiddag ben ik eens vol goede moed op mijn fietsje gestapt. Het komt er niet zo vaak van er zomaar op eigen houtje uit te gaan. Maar ik weet als ik eenmaal onderweg ben dat ik het heerlijk vind. Ik kan op of afstappen als ik daar zelf zin in heb en hoef met niemand rekening te houden. Heerlijk vind ik dat. En toch... en toch ben ik geen einselgänger. Dus moet ik mezelf altijd weer overtuigen voor ik de deur uitga fat het leuk is. 

Nou werkte het weer ook niet echt mee. Wat dat betreft gaan we niet de goede knt op en verstevigt het mijn idee van lekker thuis leuke dingen doen, maar het is dan toch gelukt. Op de heenweg had ik wind tegen en ik heb bewust niet op het motortje (waarmee ik ook zonder trappen kan rijden ) gereden.  Foei foei ik ging niet harder dan 11 km p/u maar dat hoefde ook niet want het moet wel leuk blijven. Met een paatr kennisjes en 2 scootmobiels erbij moest ik vaak wel op het motortje gaan anders draaiden mijn trappers in het luchtledige. Dus gewoon lekker rustig peddelen. 

Ik wilde even bij de Rijn kijken en dat is gelukt. Op de terugweg had ik wind mee. Heen  en terug was maar 7 km  maar mooi genoeg voor een oud mens .🤣 .  Ik vind dat ik goed mijn best heb gedaan. Hopelijk overtuig ik mezelf vaker van dit genot. 

En hier is het bewijs. 





vrijdag 5 november 2021

Arnhem 1914

A f en toe heb ik zin om zomaar wat te schrijven  bijvoorbeeld uit  verhalen die mijn moeder en Opoe mij vertelde. Dan ontstaat er misschien een tijdsbeeld. 


Er dreigt een oorlog


Laten we maar hopen en bidden dat ons een oorlog bespaard zal blijven Grietje.”

“Dan zal ik wel hopen en het bidden aan jou overlaten Dien.” antwoordt Grietje lachend en wandelt voorbij met Wim van drie aan de hand en haar jongste dochter Jopie op de arm.

Ze heeft het niet altijd gemakkelijk, het is zwaar vier kinderen in zes en een half jaar, maar Willem doet er alles aan om te voorkomen dat ze weer zwanger zal worden. Met hem heeft ze het goed getroffen. Je kunt op hem rekenen en hij werkt hard. In de kroeg komt hij nooit.  De armoede is groot in veel gezinnen en dan moet vader ook nog regelmatig uit het café worden gehaald met alle problemen van dien. Nee, Grietje moet hard werken, maar ze heeft niets te klagen over haar Willem. Ze kunnen redelijk rondkomen van het sleepbedrijf dat hij runt en Griet werkt ook nog regelmatig op het land. Met de opbrengst daarvan kan ze zo af en toe  aan de  armoede van de buren wat tegemoetkomen en een maaltje aardappelen of wortelen weg geven. Aan eten en drinken komen ze zelf niets tekort.

Toen ze als katholiek meisje met de protestante Willem trouwde, heeft ze besloten zich niet meer met de kerk bezig te houden. “Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen”, werd er gezegd door de dominee die na hun trouwen op bezoek kwam, maar ze heeft achter elkaar vier gezonde kinderen gekregen en mocht ze allen behouden, dat is meer dan menigeen kan zeggen.

Haar schoonvader is drie jaar geleden, na de dood van zijn vrouw bij hen in komen wonen. Hij verzorgde zichzelf niet meer en  vluchtte toch ook in de drank. In het begin hielp hij Willem nog wel met de werkzaamheden, maar dat was al snel afgelopen. Als hij maar even kans zag, greep hij naar de fles.  Gelukkig hebben ze nu twee knechts anders zou Willem het echt niet allemaal aankunnen. Het is hard werken. Tijdens het familieberaad over Opa werd er besloten dat grootvader bij hen in zou wonen. Els, de enige zus van Willem beloofde Grietje met raad en daad bij te staan. Je kon die oude man toch niet laten verkommeren. Hij studeerde lang geleden voor dominee. Nog dagelijks leest hij in de bijbel. Wat hij daarmee moet vraagt Griet zich niet meer af en haar kinderen moeten later zelf hun weg maar vinden. Willem heeft besloten ze niet te laten dopen, zij vind het best.

Toen ze zwanger werd van Jopie, haar vierde, zou de drukte haar bijna teveel worden. Er moet hard gewerkt worden op het land en in de huishouding. Ook de klanten moet ze regelmatig te woord staan en proberen het geld binnen te krijgen dat ze hen verschuldigd zijn. Dat vind zo erg moeilijk want ze weet hoeveel armoede er is. De kinderen hebben haar aandacht nog volop nodig. Nu haar oudste, Anske acht jaar is, kan ze af en toe wat uit handen van haar moeder nemen. Jan van zes gaat ook naar school. Griet mag dan gezond zijn, maar af en toe heeft ze zware hoofdpijnen. Haar schoonzus Els komt regelmatig naar haar toe om wat bij te springen, want ze komt nog weleens tijd tekort.




Maar vandaag is er zoveel rumoer, ze neemt de tijd er even van en  wandelt langs de rijen mensen die op de stoep voor haar deur staan in de richting van de kazerne. Het is een drukte van belang op straat. Aan de zuidkant tegenover de kazerne 






woont haar schoonzus met man en kinderen. Ze kreeg vier jaar geleden een tweeling. Het kleine bovenhuis was meteen vol bedenkt Grietje en op haar mooie gezicht verschijnt een glimlach die haar ogen doen twinkelen.

Het is warm en ze zet Jopie op de grond. Ze kan best even aan haar hand meelopen, maar na een klein eindje vraagt het kind alweer om gedragen te woorden en hangt aan haar rokken. Ze is ook nog zo klein en tussen al die mensen op straat heeft ze weinig uitzicht. Grietje pakt haar weer op en wandelt verder.

Vrouwen en werkeloze mannen in de straat vertellen elkaar over hun zorgen en de politieke ontwikkelingen met de dreigende oorlog voor de deur. 500.000 mannen zijn gemobiliseerd en trekken naar strategische plaatsen. De bevolking maar ook het leger, is niet op de hoogte waar de Duitse invallen plaats zullen vinden. Het is de vraag of de legers  door Nederland zullen trekken om Frankrijk binnen te vallen. Voor de burgers zijn er  nog talloze andere problemen die de buurtbewoners bezighouden. De mobilisatie heeft de jonge mannen bij hun ouders en gezinnen vandaan gehaald. Komen ze weer heelhuids thuis en wanneer? Veel  burgers zijn opgeroepen om de neutraliteit van Nederland veilig te stellen. Of dat zal lukken is de grote vraag. Wat zullen de gevolgen zijn van een geweldsuitbarsting? De onzekere toekomst en de toch al schrale leefomstandigheden die door het wegvallen van de mannen nog problematischer zijn geworden, zijn onderwerpen van gesprek.

Jopie kijkt vanaf de veilige plek op haar moeders arm nieuwsgierig om zich heen. Ze neemt de drukte met vrolijke oogjes in zich op. Er komen regelmatig colonnes soldaten met groot materieel door de straat. 


                       

 Griet wandelt de weg af langs het hek van de kazerne in de richting van de Klarendalseweg. Achter de afzetting van het militaire terrein is het een drukte van belang. Als ze de hoek omgaat loopt de straat naar boven en tegenover de hoofdingang van de kazerne  met zicht op alle drukte woont haar schoonzus.



 Griet trekt aan de bel, pakt zonder te wachten op een reactie het touwtje uit de brievenbus om de deur open te trekken. De trap naar boven is smal en steil, Wim klautert voor haar uit naar boven. De tweeling Joke en Es staan hen al springend van blijdschap bovenaan de trap op te wachten. De  windgong die in de gang bovenaan de trap hangt, rinkelt zachtjes als Griet erlangs gaat.  Jopie, op de arm van haar moeder mag nog even de klepel langs de buizen van de gong bewegen en ze lacht om het mooie geluid.

Om de grote tafel in de kamer staan vier houten eetkamerstoelen. Ze vullen bijna de gehele kamer. Voor de beide opengeschoven ramen staan nog twee extra armstoelen.  Op de kachel die in de zomer niet als warmtebron dienst hoeft te doen, staat een pot thee onder de theemuts. Els zit voor het raam haar haren samengebonden tot een knot in haar hals, evenals Grietje. Ze kijkt uit op de ingang van de kazerne aan de overkant.

“Dag Els.”

“Dag Grietje”, terwijl ze Jopie op de grond zet, gaat ze tegenover Els aan het andere  raam zitten. De kinderen zijn meteen samen aan het spelen.

“Leuk dat je even aan kunt komen. Wat een toestanden Griet. Kon je wel vrijmaken,” vraagt Els.

“Ik heb het er even van genomen, eigenlijk had ik naar het land gewild. Er zijn aardappels die de grond uit moeten, maar morgen zal dat hopelijk ook nog kunnen. Ik verwacht niet dat het morgen zal stortregenen. Dan kan ik de scha wel weer inhalen.

“Zal ik morgen wat boodschappen voor je meenemen als ik naar je toekom?”

“Dat zou fijn zijn, ik ben bijna door de zeep en koffie heen. Ik stuur Anske wel naar de boer voor melk. Zal ik even wat opschrijven. Als je dan wat later op de morgen komt, wanneer ik terug ben van het land dan kun je meteen weer een maaltje aardappels meenemen.”

“Dat komt goed van pas Griet.”

Het kleine bovenhuis van Els en Johan kon geen plaats bieden aan haar vader. Griet heeft wat meer ruimte en maakte een kamertje voor hem vrij. Jantje van zes slaapt nu onder de trap en heeft daar een mooi plekje gevonden. Els begrijpt wel dat het niet eenvoudig is voor Griet de oude man in huis te hebben met de vier kinderen,  twee knechten over de vloer waarvan de jongste ook nog eens mee eet en door de week op de hooizolder slaapt, al die drukte van het bedrijf. Ze staat altijd klaar de taak van haar schoonzus iets te verlichten voor zover dat mogelijk is.

Aan beide buitenzijde van de opengeschoven ramen hangt een spionnetje waardoor ze  ook naar achteren de weg af kunnen kijken terwijl hun stemmen de kamer vullen. Wim is bij Griet op schoot gekropen en heeft geen belangstelling meer voor zijn nichtjes die met zijn zus spelen. Hij vindt de beweging op straat en achter de hekken van de kazerne indrukwekkend genoeg om stilletjes toe te kijken.  Af en toe komen de meisjes bij hen voor het raam staan om naar de drukte te kijken. Ze zijn nauwelijks groot genoeg om over de vensterbank op straat te zien en worden dan door Els op schoot genomen.

“Ik kan niet zolang blijven, want over een halfuurtje komen Jan en Anske alweer uit school. Willem is onderweg met de knechts vanaf de steenoven aan de overkant van de Rijn. Hij moest vandaag stenen rijden naar het Sonsbeekkwartier. Ik hoop dat hij goed de schipbrug overkomt.”

Er wordt druk gebouwd, Arnhem wordt sterk uitgebreid en er is  veel werk voor de sleperij.  Het zou haar niet verbazen dat hij bij de overtocht van de Rijn problemen krijgt met al die soldaten op de weg.

“De tijden zijn niet best. We mogen blij zijn dat onze mannen nog steeds aan het werk zijn, maar dat kan goed anders worden. Er lopen er al genoeg aan de straat, er zijn ook zoveel werkelozen.  Wees maar blij dat Willem een eigen sleepbedrijf heeft Griet. ”

Een bezorgde rimpel verschijnt op Els’ voorhoofd.

“Ach Els, we veranderen niet zoveel aan al die omstandigheden en moeten het maar nemen zoals het komt. Voorlopig kunnen we alle monden nog vullen en dat kan lang niet iedereen zeggen.”

“Het is toch verschrikkelijk dat er weer zoveel jongens de oorlog ingestuurd worden. Al die vreselijke toestanden. Als dat uit de hand gaat lopen en de oorlog ook hier komt, wat gebeurd er dan en moeten onze eigen mannen dan ook nog de oorlog in? Ik houd mijn hart vast.”

Els schenkt de kommen thee nog eens vol en geeft de kinderen een beker melk.

“Ja dat is verschrikkelijk Els, wat dat betreft ben ik blij dat mijn twee jongens nog klein zijn, die angst kan ik er niet ook nog bij hebben, maar er zijn zoveel ouders en vrouwen die nu in de ellende zitten. En wie weet wat ons nog boven het hoofd hangt.”

“We kunnen niet meer doen dan afwachten Griet. O ja, nu je er toch bent,  ik heb nog wat kleding liggen waar de meisjes uitgegroeid zijn voor Jopie, zal ik het je meteen meegeven of zal ik het morgen zelf brengen.”

“Heb je het klaarliggen?”

“Ja het zit al in de tas, wil je hem meenemen.”

“Nee Els, nu maar even niet. Met Jopie erbij, ze loopt echt nog niet het hele eind terug naar huis.”

Na verloop van tijd besluit Grietje naar huis terug te wandelen. Ze zet Wim op de grond  en staat op.

“Kom Jopie, Wim, we gaan maar weer eens op  huis aan.”

Ze pakt Jopie op van de vloer waar ze druk doende is met haar nichtjes, de pop en een houten poppenwagen.

“Tot morgen Els en doe de groeten aan Johan.”

“Dag Griet, tot morgen en groet Willem.”

Bovenaan de trap, op de arm van haar moeder, steekt Jopie haar handjes weer uit en aait langs de gong. Tot groot plezier van de tweeling die hen uitgeleide doet. Het is hen onmogelijk bij de gong te komen, daar zijn ze veel te klein voor. Jopie schatert van het lachen op de mooie tonen van de lange holle buizen en tovert daarmee een glimlach op het gezicht van Grietje. Wim komt achter Grietje de trap af. Grietje houd hem goed in de gaten, ze wil voorkomen dat hij valt. Hij heeft nog zulke kleine beentjes, daarom gaat hij op zijn kontje naar beneden en dat is wel zo veilig. Beneden gekomen moet Jopie nu toch op haar eigen beentjes proberen terug te wandelen maar als Grietje vermoedt dat ze te laat thuis zal komen voor de andere kinderen, gaat het haar te lang duren. Ze neemt  het meisje weer op haar arm en wandelt terug naar huis waar het werk op haar wacht.




woensdag 3 november 2021

Labelen en vrienden

 een paar blogjes geleden schreef ik dat ik was gestopt met labels maken voor de verschillende onderwerpen. Maar daar ben ik toch weer van teruggekomen. Het is inderdaad makkelijker voor mijzelf om aan de hand van labels dingen terug te kunnen vinden.  Ik ben zelfs helemaal over stag en ga veel meer labels gebruiken. Ik ben benieuwd of ik daar profijt van ga krijgen.

Vanmorgen het schilderij opgehaald bij mijn vriendin. Dat kan ze nu niet meer hangen omdat ze veel kleiner is gaan wonend. En ik heb even kunnen genieten van haar nieuwe appartement. Heel klein maar zo gezellig. Het meest leuke is dat ze nu weer in dezelfde stad wonen. Dat voelt toch heel anders. Waarschijnlijk zullen we elkaar niet zo vreselijk vaak ontmoeten maar de mogelijkheid dat het kan doet wonderen. En intussen chatten we gewoon lustig verder terwijl we dagelijks een wordfeudje leggen. Wat wil een mens nog meer.

Wat zijn goede contacten toch belangrijk voor mij. Ik heb niet veel intensieve vrienden wel meerdere vrienden die ook heel belangrijk zijn. Die ik al vanuit de oudheid ken   zi jn op de vingers van één. hand te tellen maar ze duren dan ook al tientalle jaren Hopelijk komen daar nog enkele goede jaren hij. 

Op de terugweg van de suiker controle die overigens goed was, wat dat betreft ga ik lekker, nog even een rondje door de achtertuin gelopen. Het is nog steeds prachtig kleurrijk





Pijnbestrijding met ervaring

 Als de pijn na de ochtend minimaal is geworden, breng ik zo n bankhangen verder meestal in volle tevredenheid door. Het is een opluchting niet meer in de pijn weggezogen te worden want dat vergt al mijn aandacht om bewust te worden van wat ik werkelijk voel en niet in de weerstand te schieten  want dat is funest en maakt het alleen maar heftiger.  Ontspannen en aandachtig zijn, dat werkt voor mij het beste. Pijnbestrijding uit ervaring. 

Als peutertje gaan mijn herinneringen heel ver terug. Mijn moeder zat zo vaak bij me over het ledikantje gebogen en zei dan tegen me: Blijf maar heeeel stil liggen en haal maar rustig adem. Dat helpt wel.

Dus de ontspanningsoefeningen zijn me met de paplepel aangereikt. 

Maar vandaag kan ik er weer tegen. Wanneer de pijn blijvend is wordt of is het meestal een ontsteking maar dat is gelukkig meestal niet het geval en wordt het vandaag weer een mooie dag.





dinsdag 2 november 2021

Bankhangen

Gelukkig het begint weer te zakken  pijn en het me beroerd voelen van die stomme darmen. Dat wordt weer een dagje bankhangen. Maar wie weet ben ik hopelijk vanmiddag weer een beetje bij bloed. 

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...