Boeddha.
Het mooiste voorbeeld van daar niet aan meedoen en je vasthouden aan de pijn en moeite die je had, is het verhaal van die man, die op trektocht door de wildernis een rivier over moet steken. Bijna onoverkomelijk, maar hij doet er alles aan om naar de overkant te gaan want aan de andere kant nodigt de vrijheid hem uit. Hij zoekt het hele oerwoud af naar onderdelen en middelen om een boot te bouwen en het lukt hem uiteindelijk over te steken met gevaar voor eigen leven. Aan de overkant aangekomen pakte hij zijn boot op en hangt hem over zijn rug. Met veel pijn en moeite sjouwt hij hem mee in zijn drang tot overleving omdat hij bang is nog een rivier tegen te komen.
Echt alles wat je overkwam achter je laten is misschien wel het moeilijkste dat er is. Vaak hebben we jaren nodig om door bepaalde ervaringen heen te komen. Schaf die gewoonte van het gesjouw met die boot maar af. Het is een hele opluchting als je hem uiteindelijk kunt laten vallen en met een rechte rug verder kunt gaan. Hoe eerder hoe beter.
Zo is het eigenlijk iedere dag, ook de kleine problemen van de vorige dag kunnen achtergelaten worden.
Blijf er maar niet mee rondlopen. Laat het vallen en geniet van een prachtige herfstdag. Het is vandaag een uitstekende dag om daarmee te beginnen. Niet alleen genieten van deze komende dag, maar van alle dagen die volgen. Ook als het regent.
Kruip maar onder dat zware stuk hout vandaan.
Laat zien hoe mooi je bent geworden mede door de voeding die je uit het rottende materiaal hebt gehaald.
ervaringen achter je laten gebeurt vanzelf! echter pas na verwerking.
BeantwoordenVerwijderenhet werkwoord genieten heb ik/ kan ik, als iets dat najagenswaard zou zijn, niets mee. de consequentie van genieten is immers vernietigen.
Najagenswaardig is een uiterste. Je eraan vastklampen is i.d.d. vernietigend want alles vergaat. Het is de moeite waard de middenweg te vinden. (waarover de Boeddha uitvoerig vertelt en daar hoef je geen boeddhist voor te zijn ;-)).
VerwijderenAls je niet kunt genieten omdat het toch weer voorbijgaat werp je een blokkade op en is er weerstand. Dan draag je de boot van de vergankelijkheid zwaar op je rug. De vergankelijkheid impliceert ook dat ieder moment nieuw is en geeft dus nieuwe mogelijkheden.
De angst voor verlies te boven komen van iets waar je je aan vastklampt of van dat wat je hebt meegemaakt is i.d.d. vaak een lang proces, maar je kunt de voortgang wel een handje helpen en toch de tijd ervoor nemen door geduld met jezelf te hebben. Ook als het een heel leven duurt.
VERSCHIL IS DAT IK ER VAN UIT GA dat niets voor niets is en het de bedoeling is dat je alles dat (je) gebeurt onderzoekt op de leerstof die er voor jou inzit.
BeantwoordenVerwijderenen bij en na moeilijkheden je je eigen houding ( innerlijk en uiterlijk) onderzoekt die vooraf ging aan de moeilijkheden. zolang je de oorzaak bij jezelf legt en niet bij de ander/ de omstandigheden pas je steeds je eigen karakter en zelfbeeld aan ten behoeve van "de anderen" in de toekomst. zo groei je en vervolmaak jezelf daar waar dat ( kennelijk) nodig was/is.
De échte moeilijkheden zijn daar pas wanneer je uiteindelijk je niet verder kàn aanpassen, omdat je zover bent gegaan dat je ahw zelf nog maar op het puntje van een schiereilandje zit omdat je de anderen de rest van de wereld gaf.
Ik denk na :-) en kom terug.
VerwijderenDat eerste gedeelte, ja, daar ga ik ook vanuit, maar...
Verwijderen'ten behoeve van de anderen in de toekomst.'? Weet je wat een ander behoeft en wat de toekomst brengt?
En het is maar de vraag of je jezelf vervolmaakt door zover over je grenzen te gaan en je op te offeren. Misschien is het nodig om anders met de omstandigheden en anderen om te leren gaan en in vrijheid te handelen zoals het voor jou ethisch en zuiver is. Anderen kunnen wel zoveel van je eisen...
En dan de volgende alinea, dan ben je dus zover over je eigen grenzen heengegaan dat je er niet meer mag zijn. Waarom moet je je altijd aanpassen? Wat zijn je criteria en heb je een betrouwbaar referentiekader? Natuurlijk mag je je spiegelen aan anderen, maar niet als zaligmakend beschouwen, dat kun je alleen maar in jezelf verwerkelijken.
Zo dwalen we wel een beetje af van het onderwerp de boot te laten vallen, maar dit gaat er waarschijnlijk aan vooraf en is ook goed. Voor mij is het ook heel herkenbaar.
O, ONS GESPREK MISLUKT HIER.
Verwijderendat van de anderen en de omstandigheden komt naar je toe/overkomt je niet voor niks.
""het komt niet voor niks op je pad"" ( om Happinezjargon te gebruiken.
mij bijstellen naar wat die anderen/ die omstandigheden mij brengen doe ik niet voor die anderen maar is een ( zo je wilt) spiritueel proces van je eigenschappen bijschaven en verhogen ( als t je lukt) dus: werken aan jezelf
OK het werken aan jezelf zal waarschijnlijk ook wel ergens eens "goed" zijn voor de een of ander in de toekomst maar daar draait het niet eerstens om maar is wellicht een uirvloeisel
maar we missen elkaar hier, Elly!!
Ik lees het over en over...
VerwijderenJammer dat ik de link mis.
Ik geloof dat ik je wel volg, maar voor mij komen dingen op mijn pad door oorzaken die ik zelf creëerde en omdat de omstandigheden daar op dat moment rijp voor zijn. Niet met een speciale bedoeling van iets of krachten buiten mijzelf.
Ik ga ervan uit dat er wel krachten buiten mij werkzaam zijn maar die bedenken niet wat er met mij en voor mij gebeurd. Dat wat ik uiteindelijk (in volmaakte staat) al ben, zit er in potentie al in. Om dat eruit te halen is het dus evenzo: werken aan mezelf.
Zitten we hier op een verschillende golflengte met dezelfde oefening?
als een verwerkingsproces een leven lang duurt,zeg jij, waar hebben we t dan over? waar het gaat over de voorwaarden voor "genieten"?
BeantwoordenVerwijderener bestaat ook een genieten dat je toevallig zomaar overkomt, overigens. dus een genieten waar je niet zelf op uit bent geweest, maar is zoiets als een geluksmoment beleven.
het ""lekker gaan genieten"" is iets dat mensen elkaar( en zichzelf )vooral toewensen sinds enige decennia, daarvoor wenste je een ander gewoon een fijne dag of een mooie dag.
ik haal wel veel van stal, vervelend!?
Nee hoor echt niet vervelend. Het boeit me en leert me. Ik drink ff lekker koffie en kom terug.
VerwijderenGelezen... boeiend.
BeantwoordenVerwijderenHet hoeft geen leven lang te duren R.
BeantwoordenVerwijderenIk denk niet dat er voorwaarden van buitenaf zijn om te genieten. Het is afhankelijk van je innerlijke vermogens. En zoals ik ervover denk zijn die 'te trainen'. Zelfs tijdens de grootste problemen kan er diep van binnen een basis zijn die dat mogelijk maakt. Die basis is boven water te krijgen.
Ik denk dat er niets mis is met iemand 'het genieten' toewensen. In de loop van de tijd verandert er veel, ook taal en het gebruik ervan. Dat hoeft niet altijd een verbetering te zijn. Fijne dag en mooie dag is zeker zo mooi hè.
Mooi geschreven, Elly.
BeantwoordenVerwijderenIk gooi dingen uit mijn rugzak en stop er ook weer nieuwe in. Nooit teveel, want ik loop verder en mijn rugzak moet mij juist helpen om vooruit te komen en niet tegenhouden.
Wanneer ik op mijn leven terugkijk prijs ik me gelukkig dat ik vroeg geleerd heb overbodige ballast te lozen.
BeantwoordenVerwijderenHet hangt nog wel eens een tijdje aan de rugzak en rammelt wat na, maar uiteindelijk dump ik het toch en maak ruimte voor nieuwe zaken.
veel mensen dragen zaken met zich mee die ze nooit kunnen "afleggen". ik zou maar niet zo makkelijk oordelen met oppervlakkige frases als rugzak en ballast.
BeantwoordenVerwijderenIk oordeel niet. Ik zeg hoe het mij vergaat.
BeantwoordenVerwijderenRugzak met vaste schouderriemen
BeantwoordenVerwijderenin onze steeds loggere rugzak zit altijd een stuk verleden
ook de dagen
wanneer we hem niet dragen
tussen de pijnen die nog komen en we al hebben geleden
Graag gelezen, Elly.
Lenjef